Składniki:
20 dużych muszli-makaron
pęczek szczypiorku
1 dymka
peczek rzodkiewek
pół ogórka węża
1/3 kapustki pekinki górnej części
1 zielona papryka
garść kiełek rzodkiewki
2 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki oliwy z oliwek
pieprz,sół-do smaku
łyżka oleju-do gotowania makaronu
Wykonanie:
Paprykę,dymkę kroimy w kosteczkę,szczypiorek siekamy.Rzodkiewkę i ogórka ścieramy na tarce na duzych oczkach.Pekinkę drobno kroimy.Wszystko wkładamy do miseczki,dodajemy kiełki,mieszamy,wlewamy oliwe,ocet,doprawiamy wg uznania.Mieszamy
W osolonej wodzie na małym ogniu gotujemy al dente makaron,wlewamy do wody łyżkę oleju zeby makaron się nie posklejał.Ugotowany makaron przelewamy zimna wodą,studzimy.Zimny napełniamy farszem warzywnym.
uwielbiam surówki,sałataki.A ta surówka w muszlach makaronowych wygląda rewelacyjnie i smakowicie.
OdpowiedzUsuńTak podana fajnie wygląda na stole, zawsze to jakieś urozmaicenie :)
OdpowiedzUsuńlubię sałatki podane w makaronie, a ta suróweczka jest rewelacyjna :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na podanie w ten sposób surówki
OdpowiedzUsuńDzięki za miłe słowa :)
OdpowiedzUsuńFajnie zrobione
OdpowiedzUsuń