poniedziałek, 27 stycznia 2014

SURÓWKA W MAKARONIE

Mamy karnawał , na stole nie może zabraknąć przeróżnych przekąsek, przystawek i surówek. Podanie surówki w makaronie to świetny pomysł na odmianę na Naszym stole, a do tego smacznie.



Składniki:
20 dużych muszli-makaron
pęczek szczypiorku
1 dymka
peczek rzodkiewek
pół ogórka węża
1/3 kapustki pekinki górnej części
1 zielona papryka
garść kiełek rzodkiewki
2 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki oliwy z oliwek
pieprz,sół-do smaku
łyżka oleju-do gotowania makaronu

Wykonanie:


Paprykę,dymkę kroimy w kosteczkę,szczypiorek siekamy.Rzodkiewkę i ogórka ścieramy na tarce na duzych oczkach.Pekinkę drobno kroimy.Wszystko wkładamy do miseczki,dodajemy kiełki,mieszamy,wlewamy oliwe,ocet,doprawiamy wg uznania.Mieszamy

W osolonej wodzie na małym ogniu gotujemy al dente makaron,wlewamy do wody łyżkę oleju zeby makaron się nie posklejał.Ugotowany makaron przelewamy zimna wodą,studzimy.Zimny napełniamy farszem warzywnym.



6 komentarzy:

  1. uwielbiam surówki,sałataki.A ta surówka w muszlach makaronowych wygląda rewelacyjnie i smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak podana fajnie wygląda na stole, zawsze to jakieś urozmaicenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię sałatki podane w makaronie, a ta suróweczka jest rewelacyjna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł na podanie w ten sposób surówki

    OdpowiedzUsuń