Składniki:
80 dag łopatki wieprzowej
3 ząbki czosnku
200 ml soku jabłkowego
2 łyzki miodu -uzyłam lipowego
2 łyżki oleju rzepakowego
250 ml bulionu warzywnego
2 łyzeczki suszonego tymianku
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
sól,pieprz do natarcia łopatki
2 gałązki swieżego rozmarynu
Wykonanie:
Łopatkę rozkładamy,dobrze nacieramy solą i pieprzem. Zabki czosnku kroimy na połówki, wkładamy do środka łopatki,obwiązujemy ją mocno nicią bawełnianą.
Sok jabłkowy mieszamy z miodem, dodajemy tymianek, pokruszone liście laurowe, ziarna ziela angielskiego. Mięso wkładamy do marynaty, co pól godziny odwracamy na druga stronę zeby mięso przeszło marynatą. Moczymy 4 godz
Mięso wstawiamy do piekarnika o temp. 200 st. na 20 minut, układamy obok mięsa rozmaryn, po tym czasie zmniejszamy temp. na 170 st. i pieczemy około godziny. Co kilkanaście minut podlewamy mięso bulionem.
Wybornie smakuje na ciepło, jak i na zimno na kanapki.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
bardzo apetyczna łopatka, a taka domowa jest najlepsza :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, domowe wędliny sa najlepsze :0
OdpowiedzUsuńKulinarne eksperymenty...A łopatka wygląda na bardzo smaczną.
OdpowiedzUsuńZe sztuki mięsa można zrobić coś dobrego :)
OdpowiedzUsuńlubię takie mięska co smakują i na zimno i na ciepło
OdpowiedzUsuń