czwartek, 30 stycznia 2014

KRUCHA PIECZONA ŁOPATKA

Nie ma to jak smak domowego mięska czy wędliny. W żaden sposób kupne im nie dorównują. Dzis proponuję pieczoną łopatkę, niezwykle aromatyczną dzięki upieczeniu zamarynowaniu jej w soku jabłkowym. Może niejednemu  z Was wyda się to dziwne połączenie, ale dzięki niemu łopatka zyskuje wspaniały smak i aromat.



Składniki:
80 dag łopatki wieprzowej
3 ząbki czosnku
200 ml soku jabłkowego
2 łyzki miodu -uzyłam lipowego
2 łyżki oleju rzepakowego
250 ml bulionu warzywnego
2 łyzeczki suszonego tymianku
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
sól,pieprz do natarcia łopatki
2 gałązki swieżego rozmarynu

Wykonanie:

Łopatkę rozkładamy,dobrze nacieramy solą i pieprzem. Zabki czosnku kroimy na połówki, wkładamy do środka łopatki,obwiązujemy ją mocno nicią bawełnianą.
Sok jabłkowy mieszamy z miodem, dodajemy tymianek, pokruszone liście laurowe, ziarna ziela angielskiego. Mięso wkładamy do marynaty, co pól godziny odwracamy na druga stronę zeby mięso przeszło marynatą. Moczymy 4 godz 
Mięso wstawiamy do piekarnika o temp. 200 st. na 20 minut, układamy obok mięsa rozmaryn, po tym czasie zmniejszamy temp. na 170 st. i pieczemy około godziny. Co kilkanaście minut podlewamy mięso bulionem.
Wybornie smakuje na ciepło, jak i na zimno na kanapki.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

5 komentarzy:

  1. bardzo apetyczna łopatka, a taka domowa jest najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda, domowe wędliny sa najlepsze :0

    OdpowiedzUsuń
  3. Kulinarne eksperymenty...A łopatka wygląda na bardzo smaczną.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ze sztuki mięsa można zrobić coś dobrego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię takie mięska co smakują i na zimno i na ciepło

    OdpowiedzUsuń