Czerwony barszcz to danie którym moi synowie gdyby mogli zajadaliby się codziennie. Tak więc w wigilię musi być obowiązkowo i do tego uszka
Składniki:
2 kg buraków
7 dag suszonych grzybów
2 cebule
2 ziarenka ziela angielskiego
liśc laurowy
sok z cytryny, sól, pieprz
ciasto:
20 dag mąki
łyzka oleju
sól
nadzienie:
grzyby z wywaru
łyżka tartej bułki
łyżka masła
cebula
jajko
pieprz, sól
Wykonanie:
Grzyby umyć ,namoczyc na noc, potem gotowac w tej samej wodzie ok godziny. Buraki umyć gotować razem z cebulą, przyprawami w 3 litrach wody do miękkości buraków. Zabrac buraki,odcedzic wywar, dodać wywar z grzybów. zagotować, doprawić cukrem, pieprzem, solą, sokiem z cytryny.. Uszka: cebule zeszklić, dodać posiekane
ugotowane grzyby i bułkę tartą, wymieszać. Gdy masa przestygnie, wbić jajko, wymieszać,doprawić pieprzem i solą.Mąkę i szczyptę soli wymieszac widelcem, z kilkoma lyzkami gorącej wody iolejem. Zagniesc ciasto. Cienko rozwałkować, kroić na nieduże kwadraty, na każdym ułozyć porcję farszu,zlepić brzegi nadając formę uszek. Wrzucić uszka do lekko posolonej wody, gotować az wypłyną. Odcedzić, rozłożyć do talerzy,zalać gorącym barszczem.
smakowicie wygląda :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMartuś świetny barszczyk z uszkami, jaki kolorek :-) mniam zjadłabym, zwłaszcza że mnie bierze jakieś przeziębienie :-) pozdrowionka :-)
OdpowiedzUsuńMam nadzieje ze Marzenko nic Cie nie dopadło i już jesteś w pelni sił :)
UsuńTakiego dania nie moze zabraknac na wigilijnym stole.. ;)
OdpowiedzUsuńWszyscy go lubimy, u mnie musi być obowiązkowo na stole wigilijnym
UsuńJa uszka mam już ulepione:) W tym roku na moim stole będzie królował barszcz. Twój wygląda doskonale.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa
UsuńJuz sie nie moge doczekać barszczyku z uszkami tego wigilijnego . PYSZNIE TWÓJ WYGLĄDA .
OdpowiedzUsuńJa też czekam :)
Usuńuwielbiam barszcz czerwony z uszkami, a Twój jest pięknie podany :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Elu
Usuń