środa, 17 grudnia 2014

CZERWONY BARSZCZ Z USZKAMI

Czerwony barszcz to danie którym moi synowie gdyby mogli zajadaliby się codziennie. Tak więc w wigilię musi być obowiązkowo i do tego uszka
Składniki:
2 kg buraków 7 dag suszonych grzybów 2 cebule 2 ziarenka ziela angielskiego liśc laurowy sok z cytryny, sól, pieprz ciasto: 20 dag mąki łyzka oleju sól nadzienie: grzyby z wywaru łyżka tartej bułki łyżka masła cebula jajko pieprz, sól Wykonanie:
Grzyby umyć ,namoczyc na noc, potem gotowac w tej samej wodzie ok godziny. Buraki umyć gotować razem z cebulą, przyprawami w 3 litrach wody do miękkości buraków. Zabrac buraki,odcedzic wywar, dodać wywar z grzybów. zagotować, doprawić cukrem, pieprzem, solą, sokiem z cytryny.. Uszka: cebule zeszklić, dodać posiekane ugotowane grzyby i bułkę tartą, wymieszać. Gdy masa przestygnie, wbić jajko, wymieszać,doprawić pieprzem i solą.Mąkę i szczyptę soli wymieszac widelcem, z kilkoma lyzkami gorącej wody iolejem. Zagniesc ciasto. Cienko rozwałkować, kroić na nieduże kwadraty, na każdym ułozyć porcję farszu,zlepić brzegi nadając formę uszek. Wrzucić uszka do lekko posolonej wody, gotować az wypłyną. Odcedzić, rozłożyć do talerzy,zalać gorącym barszczem.

12 komentarzy:

  1. Martuś świetny barszczyk z uszkami, jaki kolorek :-) mniam zjadłabym, zwłaszcza że mnie bierze jakieś przeziębienie :-) pozdrowionka :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieje ze Marzenko nic Cie nie dopadło i już jesteś w pelni sił :)

      Usuń
  2. Takiego dania nie moze zabraknac na wigilijnym stole.. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszyscy go lubimy, u mnie musi być obowiązkowo na stole wigilijnym

      Usuń
  3. Ja uszka mam już ulepione:) W tym roku na moim stole będzie królował barszcz. Twój wygląda doskonale.

    OdpowiedzUsuń
  4. Juz sie nie moge doczekać barszczyku z uszkami tego wigilijnego . PYSZNIE TWÓJ WYGLĄDA .

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam barszcz czerwony z uszkami, a Twój jest pięknie podany :)

    OdpowiedzUsuń