poniedziałek, 22 grudnia 2014

KUTIA NA SZYBKO

Tradycyjne danie na moim wigilijnym stole, jako ze w tym roku nie mam pszenicy moja kutia będzie taka w wersji na szybko :)
Składniki:
2 szklanki ryżu 40 dag bakali( rodzynki,muigdały,orzechy. skórka pomarańczowa kandyzowana) 1 szklanka maku 3 łyzki miodu Wykonanie:
Ryż ugotować na sypko. Mak opłukać, zaparzyć. Zemleć dwa razy w maszynce. Posiekać migdały (i ewentualnie orzechy). Rodzynki sparzyć. Dodać do ryżu miód, bakalie i mak. Wymieszać wszystko dokładnie, schłodzić. Udekorować wierzch bakaliami.

7 komentarzy:

  1. U nas nie robi się kutii właściwie to nie wiem czemu :) Twoja wygląda nawet całkiem smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. I taką wersję lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie znam dania, nie robimy go u nas na święta... chciałabym kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń