niedziela, 7 grudnia 2014

PIERNICZKI 24 GODZINNE

Pierniczki są od razu miękkie. Przechowywane w metalowym pudełku bardzo długo zachowają ten sam smak i miękkość. Zapachniało już świętami w domu przy okazji wypieku
 Składniki:
1 kg mąki
8 zółtek
3 białka
1,5 szkl cukru
3 łyżki kakao
200 ml gęstej śmietany
3 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka zmielonego goździka
1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego mielonego
1 kostka masła Roślinne z Mlekovity
1 słoik miodu 400 g
Wykonanie:
dzień przed:
Kakao mieszamy z mąką. Miód zagotowujemy z przyprawami. Odstawiamy, dodajemy masło, czekamy aż się rozpuści. Studzimy. W śmietanie rozpuszczamy sodę, odstawiamy aż zwiększy objętość. Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier, miksujemy. Dodajemy żółtka. Dodajemy mąkę z kakao, mieszamy. Wlewamy miód, ciągle mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę. Ciasto będzie rzadkie, nie nadające się do wałkowania. Odstawiamy przykryte w chłodne miejsce na 24 godz.
W dzień pieczenia:
Ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na ok 3 mm, foremkami wycinamy pierniki. Układamy na blaszce. Pieczemy ok 5 minut w 170 st.
Do wypieku użyłam Roślinne z Mlekovity, idealne masło do wypieków. Polecam!!

12 komentarzy:

  1. Super pierniczki :-) oj tak już na każdym kroku czuś święta, ja dzisiaj przerabiałam paszteciki :-) pozdrowionka :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak się pieką w domu pierniczki, to od razu czuć święta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Już coraz bardziej, już coraz bliżej :)

      Usuń
  4. My wkrótce też będziemy piec:) Uwielbiam szczególnie z lukrem. Oj, pachnie Świętami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też robimy lukrowane, ale jak dla mnie za slodkie, ja wolę takie bez niczego lub posypane cukrem pudrem.

      Usuń
  5. Nie mogę się napatrzeć . Piękne i na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierniczki pewnie szybko znikły...

    OdpowiedzUsuń