Składniki:
1 kg mąki
8 zółtek
3 białka
1,5 szkl cukru
3 łyżki kakao
200 ml gęstej śmietany
3 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka zmielonego goździka
1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego mielonego
1 kostka masła Roślinne z Mlekovity
1 słoik miodu 400 g
Wykonanie:
dzień przed:
Kakao mieszamy z mąką. Miód zagotowujemy z przyprawami. Odstawiamy, dodajemy masło, czekamy aż się rozpuści. Studzimy. W śmietanie rozpuszczamy sodę, odstawiamy aż zwiększy objętość. Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier, miksujemy. Dodajemy żółtka. Dodajemy mąkę z kakao, mieszamy. Wlewamy miód, ciągle mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę. Ciasto będzie rzadkie, nie nadające się do wałkowania. Odstawiamy przykryte w chłodne miejsce na 24 godz.
W dzień pieczenia:
Ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na ok 3 mm, foremkami wycinamy pierniki. Układamy na blaszce. Pieczemy ok 5 minut w 170 st.
Do wypieku użyłam Roślinne z Mlekovity, idealne masło do wypieków. Polecam!!
Super pierniczki :-) oj tak już na każdym kroku czuś święta, ja dzisiaj przerabiałam paszteciki :-) pozdrowionka :-)
OdpowiedzUsuńPomału zaczynamy szykowanie :)
Usuńjak się pieką w domu pierniczki, to od razu czuć święta :)
OdpowiedzUsuńOj tak... :)
UsuńPraca wre, święta czuć :)
OdpowiedzUsuńJuż coraz bardziej, już coraz bliżej :)
UsuńMy wkrótce też będziemy piec:) Uwielbiam szczególnie z lukrem. Oj, pachnie Świętami.
OdpowiedzUsuńMy też robimy lukrowane, ale jak dla mnie za slodkie, ja wolę takie bez niczego lub posypane cukrem pudrem.
UsuńNie mogę się napatrzeć . Piękne i na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne Joasiu :)
OdpowiedzUsuńNamówiłaś mnie ;).
OdpowiedzUsuńPierniczki pewnie szybko znikły...
OdpowiedzUsuń