Barszczyk na Wigilii być musi, bynajmniej u mnie. Czasem zamiast takiego z uszkami podaję z pakiecikami z ciasta francuskiego- coś do przygotowania na szybko
Składniki:
barszcz:
1 kg buraków
5 grzybków suszonych ( najlepsze prawdziwki )
3 zabki czosnku
majeranek - ok . łyzeczki
sól , pieprz-do smaku
pól łyżeczki cukru
łyżka soku z cytryny
uszka:
opakowanie ciasta francuskiego
20 dag pieczarek
1 cebula
sól , pieprz do smaku
olej do podsmażenie - ok. 2 łyżek
Wykonanie:
Grzybki moczymy ok. godziny , zlewamy wodę , płuczemy , gotujemy w
garnuszku w 2 szklankach wody , dosalamy . Gotujemy ok. 40 minut. Buraki
gotujemy do miękkośći. Około godziny. Tarkujemy na tarce o duzych
oczkach. Zalewamy wodą aby zakryły starkowane buraki, doprowadzamy do
wrzenia, dodajemy wywar z gotowania suszonych grzybów, dodajemy
pokrojone na mniejsze kawałki ząbki czosnku, gotujemy ok.15 minut, doprawiamy
majerankiem, sokiem z cytryny, sola , pieprzem i cukrem.Odstawiamy.
Barszczyk odcedzamy na sicie. Podajemy w filizance. Mozemy tez wzbogacic
barszczyk o pokrojone wczesniej ugotowane suszone prawdziwki.
Paszteciki: Cebulke drobno siekamy, szklimy na oleju, wrzucamy pokrojone
w plasterki pieczarki, dokładamy na patelnie, doprawiamy sola i pieprzem
do smaku. Studzimy farsz. Ciasto francuskie rozwijamy, szersza szklanką
wycinamy kółka (musi wyjsc parzysta ich liczba - u mnie wyszło 12 -
na 6 pasztecików ) Na 6 kółek nakładamy po łyżce farszu pieczarkowego,
przykrywamy drugim kółkiem, ściskamy brzegi widelcem. Zapiekamy 15
minut na rumiano w 220 st.z termoobiegiem. Gotowe paszteciki podajemy z
filiżanką barszczu.
Dzisiaj wszędzie paszteciki :-) ale mamy wyczucie :-) pysznie wygladają :-)
OdpowiedzUsuńPaszteciki rządzą :)
UsuńUwielbiam czerwony barszczyk. A takie paszteciki to chętnie bym schrupała :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się Asiu wirtualnie :)
UsuńU Ciebie już tak świątecznie i pysznie.
OdpowiedzUsuńPomału zaczęły się przygotowania
UsuńMoja ulubione danie barszczyk i paszteciki :)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię
Usuńbarszczyk wygląda smakowicie i do tego pyszne paszteciki, mniam :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna propozycja!
OdpowiedzUsuń