wtorek, 16 grudnia 2014

WIGILIJNE GRZYBY NA ZIMNO

Nie wiem czy próbowaliście takiego dania. U mnie na Wigilii jest ono tradycyjnie. Najpiękniejsze prawdziwki suszy się właśnie do przyrządzenia tej potrawy. Jakże dziecinnie prostej a jak pysznej
Składniki:
20 dag suszonych grzybów( najsmaczniejsze prawdziwki białe brzuszki) 1 duża cebula 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 2 łyżeczki mieszanki suszonych warzyw 2 łyżeczki soli 2 litry wody Wykonanie:
Grzyby namoczamy na całą noc. Wyciągamy z wody, dokładnie płukamy, gotujemy w wodzie w której się moczyły ok. godziny z dodatkiem ziela ang, liścia laurowego, suszonych warzyw, soli i cebuli. Przekładamyna półmisek, zalewamy wywarem w której sie gotowały grzyby. Studzimy.Podajemy całkowicie na zimno
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY

14 komentarzy:

  1. Niestety u mnie nie przejdzie, nikt nie lubi suszonych grzybów. Nawet dla tradycji nie dadzą się złamać :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne! :) Ostatnio dostałam słoik suszków od przyszłej teściowej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To masz podstawę do wykonania tych pysznych grzybków :)

      Usuń
  3. Ja osobiście grzybów nie lubię, ale pomysł świetny :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się pomysł na wigilijne danie. Jeszcze go nie jadłam. Wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. na zimno nie jadłam, ciekawa jestem jak smakują ?

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie obowiązkowo bigos z suszonymi grzybkami takimi namoczonym i pycha kapustka postna

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale bigosik z grzybami to nie to samo co te grzybki :) Spróbuj koniecznie Asiu

    OdpowiedzUsuń
  8. Coś nowego. Nie znałam takiego smacznego przepisu. Podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze polecam wypróbować, napewno Pani nie pożałuje :)

      Usuń