Składniki:
20 dag suszonych grzybów( najsmaczniejsze prawdziwki białe brzuszki)
1 duża cebula
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
2 łyżeczki mieszanki suszonych warzyw
2 łyżeczki soli
2 litry wody
Wykonanie:
Grzyby namoczamy na całą noc. Wyciągamy z wody, dokładnie płukamy, gotujemy w wodzie w której się moczyły ok. godziny z dodatkiem ziela ang, liścia laurowego, suszonych warzyw, soli i cebuli. Przekładamyna półmisek, zalewamy wywarem w której sie gotowały grzyby. Studzimy.Podajemy całkowicie na zimno
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
Niestety u mnie nie przejdzie, nikt nie lubi suszonych grzybów. Nawet dla tradycji nie dadzą się złamać :D
OdpowiedzUsuńSzkoda, nie wiedzą co tracą :(
UsuńPyszne! :) Ostatnio dostałam słoik suszków od przyszłej teściowej:)
OdpowiedzUsuńTo masz podstawę do wykonania tych pysznych grzybków :)
UsuńJa osobiście grzybów nie lubię, ale pomysł świetny :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Marzenko
UsuńPodoba mi się pomysł na wigilijne danie. Jeszcze go nie jadłam. Wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj przy najbliższej okazji
Usuńna zimno nie jadłam, ciekawa jestem jak smakują ?
OdpowiedzUsuńTrudno opisac ich smak, poprostu sa przepyszne
UsuńU mnie obowiązkowo bigos z suszonymi grzybkami takimi namoczonym i pycha kapustka postna
OdpowiedzUsuńAle bigosik z grzybami to nie to samo co te grzybki :) Spróbuj koniecznie Asiu
OdpowiedzUsuńCoś nowego. Nie znałam takiego smacznego przepisu. Podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńSzczerze polecam wypróbować, napewno Pani nie pożałuje :)
Usuń