Składniki:
2 litry bulionu warzywnego
2 marchwie
1 por biała część
1 cebula
1 pietruszka
2 garście suszonych grzybów
4 łyżki śmietany 18%
3/4 szklanki makaronu łazanki
Wykonanie:
Grzyby moczymy na noc, rano zlewamy wodę , przemywamy grzyby .Do garnka
wlewamy bulion, dorzucamy warzywa, grzyby i wodę w której się moczyły.
Gotujemy ok godziny. Przecedzamy wywar. Połowę ugotowanych grzybów
odkładamy( przydadzą sie do kapusty np) połowę kroimy w paseczki.
Doprawiamy solą i pieprzem wywar, wrzucamy makaron łazanki gotujemy do miękkości.
Dokładamy pokrojone grzyby. Śmietanę hartujemy ciepłą zupę, zabielamy.
Mniam. Ale wybieram wersję z pieczarkami, nie lubię grzybów :-)
OdpowiedzUsuńu mnie na wigilię zawsze jest zupa grzybowa, tylko bez łazanek, twoja wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńU nas to jest zupa owocowa taka zabielana pyszna zawsze czekam na nią. Twoja też pysznie wygląda .
OdpowiedzUsuń