poniedziałek, 27 kwietnia 2015

MARYNOWANE SZPARAGI

Szparagi uwielbiam. Jak co roku gdy tylko zaczną pojawiać się w sklepach koniecznie przyrządzam z nimi różne smakołyki. Sezon trwa jednak zbyt krótko na nie..Co robić? Zamarynować i cieszyć ich smakiem cały rok ;)
 Składniki:
2 pęczki szparagów
kilka papryczek chili- 1 na słoiczek 330 ml
6 szkl wody
szklanka octu
2 łyżki cukru
pół łyżki soli

Wykonanie:

Szparagom odcinamy zdrewniałe końce, myjemy, wkładamy do słoików, raz główkami do góry, obok główkami do dołu. Do każdego słoika wkładamy po jednej papryczce chili. Zagotowujemy wodę z octem, rozpuszczamy cukier i sól. Zalewamy szparagi. Zakręcamy słoiki, pasteryzujemy ok 20 minut od zagotowania wody.

34 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłyśmy marynowanych szparagów :) Ale też nie jesteśmy jakoś ich wielkimi fankami i z chęcią zjemy sobie takie na obiad tylko raz czy dwa razy w sezonie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można i tak, wtedy może i lepiej smakują

      Usuń
  2. Świeże jadam rzadko, ale takie marynowane spróbowałabym chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świeże jadam rzadko, ale takie marynowane spróbowałabym chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam szparagi :-) ciekawy pomysł z tym marynowaniem, z chęcią bym spróbowała jak smakują :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie spróbuję takich szparagów :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy przepis, bardzo lubię szparagi, dlatego wypróbuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł, trzeba będzie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam szczerze, fani szparagów na pewno będą zachwyceni

      Usuń
  8. Bardzo lubi e szparagi. Jem świeże. Nie marynowałam, a jak widzę to dobry sposób, żeby je przechować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze to sposób żeby cieszyć się ich smakiem cały rok ;)

      Usuń
  9. Nigdy nie jadłam marynowanych, chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Również nigdy nie jadłam marynowanych szparagów. Ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajny i ciekawy przepis na szparagi :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super pomysł , nie jadłam takich muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Chętnie bym spróbował, moja mama marynuje bardzo dużo różnych warzyw, więc muszę podrzucić jej pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Będę robić, ciekawa jestem bardzo ich smaku :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajny pomysł z tymi marynowanymi szparagami .

    OdpowiedzUsuń
  16. ciekawy pomysł z tym marynowaniem :)

    OdpowiedzUsuń