wtorek, 14 kwietnia 2015

SCHAB DOJRZEWAJĄCY

Robi się praktycznie sam, my tylko doprawiamy . Polecam idealna wędlina na kanapki, w smaku jak znana wszystkim polędwica łososiowa
 Składniki:
1,5 kg schabu
4 ząbki czosnku
1 op. ziół prowansalskich
1 łyżka majeranku
1 czubata łyżka pieprzu naturalnego
1 szkl soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli peklowej
folia aluminiowa
Wykonanie:
Wszystkie przyprawy wymieszać,obtoczyć w nich mięsa i natrzeć. Pozostałe przyprawy rozłożyć na folii aluminiowej, położyć na nich schab, zawinąć raz po długości schabu, raz po szerokości. Owinąć w dwie reklamówki, włożyć na 11 dni do zamrażarki. Po tym czasie wyjąć, zeskrobać przyprawy, mięso owinąć sznurkiem, powiesić w ciepłym miejscu żeby mięso obsychało. Suszyć ok 4 dni. Po tym czasie przechowywać zawiniętą w folię aluminiową.

38 komentarzy:

  1. Super wędlina, będę robić nie miałam pojęcia ze tak super to wychodzi :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. sposobu z zamrażaniem nie znałam, a takiego typu wędliny bardzo lubię. Bardzo apetycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjny! Martuś a powiedz, gdzie miałaś go powieszonego? Korci mnie żeby spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiolu, ja go wieszam przy grzejniku

      Usuń
    2. I suszysz go bez przykrycia? Tylko owinięty sznurkiem tak?

      Usuń
    3. Wioletko, tak bez przykrycia. Ja tylko obwiązuję sznurkiem, miożesz jednak włożyć npo w pończochę jak do wedzenia

      Usuń
  4. Rewelacyjny sposób. Takiego nie znałam . :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś wspaniałego dla podniebienia :]

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe jesteśmy smaku takie wędliny :) Nigdy niestety nie jadłyśmy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy sposób :) Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Moja mama też robi domowe wędliny i po prostu je uwielbiam, wiemy wtedy, co jemy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Martusia, czy mozna to zrobic z wolowiny? U nas wieprzowiny nie ma, zreszta mam zakaz jedzenia (cholesterol) a chcialabym sprobowac takiej wedliny. Powiedz mi z jakiego kawalka wolowego daloby sie to zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, ja nigdy ztego nie robiłam. Czytalam jednak ze wołowinę też się suszy, wypróbuj na małym kawałku

      Usuń
  10. Super pomysł. Z chęcią spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. woow! świetna robota! musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Muszę koniecznie zrobić, podoba mi się przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Schab jest przepyszny :) zamiast sznurka można użyć: pończochę, część rajstop :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Marta takiego schabu bym zjadła z przyjemnością. Sama nigdy nie brałam się za takie robienie smakołyków :)

    OdpowiedzUsuń
  15. I serio zaraz po przyprawieniu zamrażasz?? Gdzie tu sens, gdzie logika? Przecież zamarznięte mięso nie przejdzie przyprawami, a nawet solą. Rozumiem - marynować w lodówce, a potem suszyć, ale w zamrażarce... Poza tym - nie wiem, czy zaryzykowałbym jedzenie rozmrożonego, surowego mięsa ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Tak wlasnie robie. Zdziwie Cie Bo mieso jest bardzo dobrze przyprawione. a miesa sie na surowo nie he. przeciez sie go suszy. Pozdrawiam. Marta Sztabinska

      Usuń
  16. a jak zrobie wiecej schabu to po etapie suszenia moge go drugi raz zamrozic ? ponoc drugi raz sie rozmrozonego miesa nie mrozi

    OdpowiedzUsuń