czwartek, 23 kwietnia 2015

DROBIOWE ROLADKI Z JARMUŻEM

Coś lekkiego i smacznego na obiad? Roladki z jarmużem się polecają, podbiły serca mojej rodziny i weszły na stałe do mojego menu ;)
 Składniki:
70 dag piersi z kurczaka
20 dag jarmużu pokrojonego
15 dag twardego białego sera: ja użyłam korycińskiego
sól,pieprz
ząbek czosnku
1 jajka
szklanka bułki tartej
olej do smażenia

Wykonania:
Piersi z kurczaka rozkrajamy na kotlety, delikatnie rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem.Jarmuż obgotowujemy ok 10 minut w osolonej wodzie, po tym czasie odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy jarmuż, dodajemy sól,pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Podduszamy ok 15 minut mieszając. Po tym czasie studzimy. Na każdy kotlet wykładamy porcje jarmużu ok 1,5 łyżki, na wierzch układamy plaster sera. Zwijamy roladki, spinamy wykałaczkami. Każdą roladkę obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na głębokim oleju na rumiano z obu stron.
Podajemy z zapiekanymi ziemniaczkami

28 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam jarmużu ale wygląda przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jarmuż bardzo lubię. Roladki z nim muszą być naprawdę pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja chętnie zrobię ale bez panierki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smacznie wyglądają i przekonują mnie do jarmużu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny sposób na wykorzystanie jarmużu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jarmuż zapisuję na listę. Koniecznie muszę kupić i zrobić z niego coś pysznego. Widać że warto :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Martuś fajne te roladki, jarmuż muszę w końcu spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jeszcze też nie jadłam jarmużu i mam ochotę spróbować :) ciekawe kiedy się na zakupach przełamię i wrzucę wreszcie do koszyka :D

      Usuń
  8. Super pomysł z wykorzystaniem jarmużu do roladek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mój ulubiony ser koryciński ale z jarmużem to nie robiłam . Twoje roladki wyglądają pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. jarmuż to wciąż dla mnie zagadka. Ale roladki z nim prezentują się bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. mmmm jakie soczyste i chrupiące :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Koniecznie muszę zrobić takie roladki :) Jarmużu jeszcze nie jadłam i bardzo ciekawi mnie smak tych roladek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Niedawno odkryłam smak jarmużu i powiem, że jest pyszny. Roladki chętnie bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam takie nadzienia zielone. Z jarmużem jeszcze nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń