Czasem mamy w domu nadmiar pomarańczy których nie przejemy. Soki świeżo wyciskane długo nie postoją. Co zrobić? Sok pasteryzowany. Zamknięty na gorąco w buteleczkach może troszkę postać i możemy się cieszyć jego smakiem kiedy mamy ochotę.Ilość cukru w soku dozujemy wg potrzeb i kwaśności pomarańczy. Taki sok możemy też zrobić z samych cytryn
Składniki:
6 pomarańczy
sok z pół cytryny
1 szklanka cukru
3 litry wody
Wykonanie:
Pomarańcze obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy około 3 szklankami wody, dosypujemy cukier, dajemy sok z cytryny. Gotujemy około pół godziny na wolnym ogniu.Ugotowane zostawiamy na minimum 3 godziny. Po tym czasie blendujemy. Dodajemy resztę wody.Sok przeciskamy przez ściereczkę, żeby oddzielić miąższ. Podajemy schłodzony z plasterkami pomarańczy.
MOŻEMY DAĆ GAZOWANĄ WODĘ I UZYSKAMY PRAWDZIWE ORANGE ;)
u mnie nie ma problemu z nadmiarem pomarańczy - pochłaniamy je tonami:) taki świeżo wyciskany sok jest przepyszny, wiec i oranżada z nim smakuje świetnie!
OdpowiedzUsuńOj tak, pyszny jest
UsuńMusi być bardzo aromatyczny. Przypomniał mi się taki podobny napój, który robiła moja babcia. Był pyszny i muszę go chyba ocalić od zapomnienia :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, takie przepisy są najlepsze
UsuńMniam, to musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńJest, polecam wypróbować
UsuńMyy pycha aż mi się pić zachciało :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńSuper jest taki sok. :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny, polecam :)
UsuńUfff, za dużo cukru dla mnie, ale zdjęcia są tak piękne, aż się zapatrzyłam! Cudne! :)
OdpowiedzUsuńCukru mozna mniej, jak kto lubi
UsuńPyszniutki ten soczek:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł Martuś :-) lubię takie pyszności :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko, ja również
Usuńmmmm :) uwielbiam domowe soki :)
OdpowiedzUsuńMniam! Wygląda super i z pewnością tak samo smakuje. Pasteryzacja to dobry pomysł, gdy chce się zachować sok na później.
OdpowiedzUsuńOj tak, jest pyszny
UsuńNie mamy problemu z nadmiarem pomarańczy ale taki soczek z chęcią byśmy wypiły :)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbowac
UsuńŚliczne zdjęcia i fajne buteleczki, ja też chcę takie ;-) pomysł na sok super, nie wiem czemu na to nie wpadłam ;-)
OdpowiedzUsuńPróbuj, pysznie jest
Usuńu mnie ani pomarańcze, ani inne owoce nigdy nie zostają na dłużej, ale pomysł wart wykorzystania :)
OdpowiedzUsuńCzasem może akurat i wtedy przyda się :0
UsuńLata temu moja mama robiła taki sok, pamiętam, że był bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńPycha! na prawdę
UsuńJaki piękny kolor. Idealny napój na upały.
OdpowiedzUsuńTeraz też smakuje wyśmienicie
UsuńPiękne zdjęcia! i pyszności do picia:)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńWygląda zachęcająco ;-) Czy taki sok bez cukru też się utrzyma, czy cukier jest konieczny jako konserwant?
OdpowiedzUsuńMysle ze mozna dac mniej curu, ale nie przesadzic zeby na prawqde nie zmarnowac
UsuńPyszny sok :)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńNa lato jak znalazł :) Pyszny i orzeźwiający.
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńPyszności, fajny pomysł na pomarańcza i ich wykorzystanie :-)
OdpowiedzUsuńZawsze to cos innego i się pije ze smakiem
UsuńBardzo fajna propozycja. Musze zrobić taki soczek koniecznie !
OdpowiedzUsuńU nas pomarańcze raczej idą nie mamy z nimi problemu ale soczek też fajnie robić.
OdpowiedzUsuńz chęcią wypiłabym szklaneczke tego pysznego soczku :)
OdpowiedzUsuńPycha soczek i cudowne zdjęcia !
OdpowiedzUsuń