poniedziałek, 1 lutego 2016

SCHAB PARZONY PODANY Z SOSEM Z ZIELONEGO PIEPRZU

Macie ochotę na danie, które zrobi się samo? Ten schab wychodzi niezwykle soczysty i kruchy. Jego delikatny smak świetnie podkręca sos z zielonego pieprzu. polecam !


















Składniki:
1,5 kg schabu
sól,pieprz
olej
Sos do mięs i sałat Roleski- z zielonym pieprzem
Wykonanie:
Wybieramy ładny kawałek schabu bez tłuszczu po bokach. Dobrze nacieramy go solą i pieprzem. Schab musi być mocno osolony i pokryty pieprzem. Po tym czasie schab smarujemy olejem. Odkładamy na dobę do lodówki. Po tym czasie w dużym garnku nalewamy tyle wody, aby włożony schab był cały zakryty wodą. Nalewamy wodę, dodajemy sól i pieprz. Na smak. Ma być mocno słone i wyczuwalnie pieprznie. Doprowadzamy wodę do wrzenia, kiedy to nastąpi wkładamy schab, po ponownym zawrzeniu wody gotujemy 5 minut. Po tym czasie odstawiamy z ognia. Przykrywamy. Studzimy do zimnej wody. Znów doprowadzamy do wrzenia, trzymamy 4 minuty gotując. Po tym czasie wyjmujemy , kroimy w plastry, podajemy na gorąco polane sosem na ciepło.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

14 komentarzy:

  1. smaczny obiadek, a takiego sosu jeszcze nie jadłam, danie musi być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię potrawy, które robią się same ;) Myślę, że i mojemu narzeczonemu, wielkiemu miłośnikowi schabu by zasmakowało.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajna propozycja na obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię gdy na obiad niedzielny i nie tylko można zrobić coś innego niż tradycyjny kotlet schabowy.A ten Schab wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń