niedziela, 24 lipca 2016

BEZY

Czasem zostają nam białka, z których możemy przygotować prosty deser, który będziemy mogli spałaszować samodzielnie lub dodać jako dodatek do deserów.
Składniki:
4 białka
250 g cukru
sól- szczypta
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Kiedy piana będzie sztywna stopniowo dodajemy do niej cukier. Miksujemy i dosypujemy go partiami, po trochu. Gotową masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Ma matę silikonową do pieczenia wyciskamy kleksy masy, zachowując pomiędzy nimi odstępy. Bezy pieczemy 60 minut w 150 st. 

14 komentarzy:

  1. Bezy jak marzenie. Lubię takie jako dodatek do deserów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają smakowicie. Przyznaję, że dawno ich nie jadłam. A jako dziecko uwielbiałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też dośc długo nioe robiłam, zanim znów je popełniłam

      Usuń
  3. Zawsze lubiłyśmy chrupać bezy a z kwaskowatym sosem owocowym i jogurtem smakują cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne maleństwa do podjadania w ciągu dnia;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam domowe bezy. U mnie białka właśnie czekają :)

    OdpowiedzUsuń