poniedziałek, 23 stycznia 2017

PASZTET Z GĘSI

Aromatyczny, pasztet z gęsiny, który smakuje wyjątkowo dobrze. Szczególnie ten przygotowany w domu. Warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie, by cieszyć się jego smakiem i mieć tę satysfakcję, że przygotowaliśmy go sami. 
Składniki:
3 kg mięsa z gęsi
1 kg boczku
3 wątróbki gęsie
5 marchwi
3 pietruszki
1 seler
2 cebule
liść laurowy- 6 sztuk
ziele ang 10 sztuk
pieprz ziarna- 10 sztuk
sól- ok łyżki- do wywaru
sól,  pieprz, gałka muszkatałowa- do doprawienia mięsa
2 bułki
Wykonanie:
Mięso myjemy, wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą. Wkładamy też wszystkie warzywa, dodajemy ziarna ziela ang, pieprzu, liście laurowe, dajemy sól. Gotujemy na wolnym ogniu ok 2 godzin.
Po tym czasie dodajemy wątróbki, gotujemy ok 15 minut.  Mięso wyjmujemy z wywaru, studzimy. Zimne obieramy od kości. Przez maszynkę na sitku o najmniejszych oczkach przepuszczamy mięso i warzywa trzykrotnie. 
Przepuszczamy tez wcześniej namoczone w rosole w którym gotowały się mięsa, bułki. Aksamitny farsz mięsny doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową . Dobrze wyrabiamy.
Gotowy farsz przekładamy do blaszek keksówek . U mnie wyszły trzy blaszki. Pieczemy godzinę w 180 st . W piekarniku podczas pieczenia stoi tez naczynie z wodą, żeby pasztet nie wysechł podczas pieczenia. 

18 komentarzy:

  1. wygląda pięknie chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygląda ten pasztet:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow ALE WILGOTNY! Penie jest pyszny i mega aromatyczny Mniam Super piekna prezentacja! Pozdrowionka i dobrego tygodnia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie domowe wyroby :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetycznie prezentuje się ten pasztecik. :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie. Nawet na zdjęciach widać, że nie jest suchy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Domowe pasztety to ja mogę jeść! Tych ze sklepu bardzo nie lubię.
    Zapraszam do siebie na bloga na konkurs :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Już sobie wyobrażam jaki jest smaczny :D

    OdpowiedzUsuń