Składniki:
3 kg mięsa z gęsi
3 wątróbki gęsie
5 marchwi
3 pietruszki
1 seler
2 cebule
liść laurowy- 6 sztuk
ziele ang 10 sztuk
pieprz ziarna- 10 sztuk
sól- ok łyżki- do wywaru
sól, pieprz, gałka muszkatałowa- do doprawienia mięsa
2 bułki
Wykonanie:
Mięso myjemy, wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą. Wkładamy też wszystkie warzywa, dodajemy ziarna ziela ang, pieprzu, liście laurowe, dajemy sól. Gotujemy na wolnym ogniu ok 2 godzin.
Po tym czasie dodajemy wątróbki, gotujemy ok 15 minut. Mięso wyjmujemy z wywaru, studzimy. Zimne obieramy od kości. Przez maszynkę na sitku o najmniejszych oczkach przepuszczamy mięso i warzywa trzykrotnie.
Przepuszczamy tez wcześniej namoczone w rosole w którym gotowały się mięsa, bułki. Aksamitny farsz mięsny doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową . Dobrze wyrabiamy.
Gotowy farsz przekładamy do blaszek keksówek . U mnie wyszły trzy blaszki. Pieczemy godzinę w 180 st . W piekarniku podczas pieczenia stoi tez naczynie z wodą, żeby pasztet nie wysechł podczas pieczenia.
wygląda pięknie chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny, polecam
UsuńSmakowicie wygląda ten pasztet:)
OdpowiedzUsuńDziekuję
UsuńWow ALE WILGOTNY! Penie jest pyszny i mega aromatyczny Mniam Super piekna prezentacja! Pozdrowionka i dobrego tygodnia!
OdpowiedzUsuńTo prawda jest soczysty i aromatyczny
UsuńLubię takie domowe wyroby :)
OdpowiedzUsuńBo domowe najlepsze, wiadomo to nie od dziś
UsuńApetycznie prezentuje się ten pasztecik. :-)
OdpowiedzUsuńDziekuję
UsuńBardzo apetyczny pasztecik :-)
OdpowiedzUsuńTo prawda, był bardzo smaczny
UsuńWygląda bardzo apetycznie. Nawet na zdjęciach widać, że nie jest suchy :)
OdpowiedzUsuńJest niezwykle wilgotny, pyszny
UsuńDomowe pasztety to ja mogę jeść! Tych ze sklepu bardzo nie lubię.
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie na bloga na konkurs :) Pozdrawiam
Sklepowe sie nie równaja ;)
UsuńJuż sobie wyobrażam jaki jest smaczny :D
OdpowiedzUsuńDziekujemy
OdpowiedzUsuń