czwartek, 12 stycznia 2017

POLĘDWICZKA Z SOSEM PIECZARKOWYM

Polędwiczkę możemy przygotować bardzo łatwym sposobem. Ale również bardzo łatwo jest ją przesuszyć i sprawić, że nie będziemy jej jedli z miłą chęcią. Jak więc zagwarantować sobie sukces, by ta którą przyrządzimy była wyśmienita? Przyrządźcie ją tak jak to robię ja, będzie pyszna, soczysta i niezwykle aromatyczna.
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
1 łyżka ziół prowansalskich 
1 łyżka płatków pomidorów suszonych
1 łyżka soli
2 łyżki oleju
sos:
pół szklanki śmietany 30%
20 dag pieczarek
1/2 cebuli
kilka gałązek natki pietruszki
sól, pieprz
ew. 1 łyżka mąki
Wykonanie:
Polędwiczkę nacieramy solą, ziołami prowansalskimi i suszonymi pomidorami. Odstawiamy do lodówki na min 3 godziny. Po tym czasie przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, polewamy olejem,pieczemy 30 minut w 180 st w przykrytym naczyniu, a następnie zmniejszamy temp na 140 st, pieczemy jeszcze 15 minut.Cały czas pod przykryciem. 
Sos: Cebule siekamy drobno, szklimy na oleju, dokładamy pieczarki pokrojone w plastry. Kiedy się zeszklą wlewamy śmietanę, dodajemy drobno posiekana natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy razem ok 10 minut, jeśli jest potrzeba zagęszczamy łyżką mąki.
Upieczoną polędwiczkę kroimy w dość grube plastry, podajemy z sosem. 
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

30 komentarzy:

  1. Z przyjemnością bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczna propozycja. :-) Pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda apetycznie :) musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny obiad. I jeszcze moje ukochane pieczarki... Nic tylko jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale mnie kusisz ! uwielbiam polędwiczki i sos pieczarkowy. Pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczna polędwiczka :)

    OdpowiedzUsuń