niedziela, 8 stycznia 2017

PIERŚ Z KURCZAKA ZE SZPINAKIEM

Szybki, łatwy do przygotowania obiad. Przygotowanie mięsa zajmuje kilka chwil, a potem już robi się samo. Delikatna pierś z kurczaka, farsz szpinakowy . Lubię takie niedzielne obiadki. Duet idealny!
Składniki:
2 piersi z kurczaka ok kilograma dwie
sól, pieprz
trzy garście szpinaku
2-3 ząbki czosnku 
plaster masła
Wykonanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę, wrzucamy ze szpinakiem na patelnię z niewielką ilością oleju. Dusimy aż odparuje wodę. Doprawiamy do smaku solą. Pierś z kurczaka nacinamy wzdłuż tak by powstała w niej kieszeń. Oprószamy sola i pieprzem wew i zew. W każdą kieszeń wkładamy nadzienie ze szpinaku, umieszaczamy w worku do pieczenia, w którym wcześniej włożyliśmy plastry masła. Pieczemy ok 20 minut. Gotowe kroimy w plastry. 
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

16 komentarzy:

  1. To prawda ten duet wyjątkowo do siebie pasuje. Wspaniałe danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bym zjadła całą taką roladę:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię szpinak z kurczakiem. Twoja propozycja wyglada kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne - kurczak i szpinak to świetne połączenie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie zestawienie. Lubię połączenie mięsa z warzywami.

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż ślinka cieknie😃. W dzieciństwie nie lubiłam szpinaku, a teraz często gości na stole jako skladnik przeróżnych potraw. O dziwo moim dzieciakom tez smakuje. Pozdrawiam i życzę smacznego obiadu🙂

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawa propozycja na urozmaicenie dania z piersi :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Doskonały pomysł na obiad, coś nowego :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak ze szpinakiem to ja bym chętnie zjadła taki obiadek :D

    OdpowiedzUsuń
  10. kurczak i szpinak zawsze do siebie świetnie pasują :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo smakowite połączenie :) Obiad idealny!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam szpinak, wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. też lubię takie mięsko :)

    OdpowiedzUsuń