niedziela, 26 stycznia 2014

A'LA SERNIK

Niezwykle puszysty, mięciutki smietankowy sernik, z tym że całkowicie bez sera... Przepis dostałam od bratowej mojego męża, a kiedy pierwszy raz go upiekłam i wszyscy się w nim rozsmakowaliśmy, teraz zagościł już na stałe w Naszym domu. Upieczmy go i zaskoczmy gości bo smakuje jak najprawdziwszy sernik. 


Składniki:
ciasto:

3 szkl.mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
margaryna
5 żółtek
5 łyżek cukru
masa:
3 śmietany duże 18%
cukier waniliowy
1 szklanka cukru
3 budynie śmietankowe
piana z 5 białek
Wykonanie:
Do mąki dajemy pokrojoną margarynę, proszek do pieczenia, żółtka. Dobrze zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 częsci- jedną mniejszą. Wkładamy w torebki foliowe, wkładamy do zamrażarki.
W miseczce mieszamy śmietany z proszkiem budyniowym, cukrem i cukrem waniliowym. Miksujemy.
Ubijamy pianę , Łyżką dodajemy do masy. Mieszamy delikatnie
Na duża blachę 24x35 tarkujemy większą porcję ciasta. Przymrożone lepiej sie tarkuje. Na to wylewamy masę, na wierzch tarkujemy mniejsza porcję ciasta. Tarkujemy na tarce o buraczanych oczkach. Pieczemy w temp. 170 st.ok. 40 minut, az sie zrumieni wierzch ciasta.

12 komentarzy:

  1. Podoba mi się że jest takie żółte ciasto

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo mi się podoba ten przepis i na pewno go wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziewczyny przepis wart wyprobowania, ciasto wychodzi przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam ten a"la serniczek,jest przepyszny.bardzo łatwy w przygotowaniu.Polecam.Pozdrawiam i wielu sukcesów życzę

    OdpowiedzUsuń
  5. Cieszę się że wyszedł i że smakował:) u mnie na stałe zagościł w słodkim menu

    OdpowiedzUsuń
  6. oj jak tak chwalicie to chyba wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  7. Kasiu, napewno nie pożałujesz, pyszny jest

    OdpowiedzUsuń
  8. Cześć ;) Niedawno wypróbowałam to ciasto. masz na PP kmomentarz ;)

    Pozdrawiam, Magdalena_Z ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Madziu, jestem bardzo zadowolona ze mnie tutaj odwiedziłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Polecam te ciasto, jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam ochotę upiec to ciasto ale zastanawiam sie ile ma ml śmieta bo te duże maja rożne ml

    OdpowiedzUsuń