sobota, 18 stycznia 2014

TORT NIESPODZIANKA

Dziś u mnie podwójne święto: rozpoczęcie działalności bloga i 10 urodziny mojego synka. Postanowiłam przełożyć biszkopt delikatną śmietaną kremówką i serkiem mascarpone, może i mało dietetycznie,ale urodziny się ma raz w roku! Tak wykonany i podany tort zachwyci każde dziecko, na urodzinach mojego synka robił furorę! 




Składniki:

-biszkopt jasny:
6 jajek
15 łyżek cukru
15 łyżek mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
-biszkopt ciemny:
6 jajek
15 łyżek cukru
15 łyżek mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
-krem:
2 kubki śmietany 30% po 330 ml
1 serek mascarpone 250 g
cukier puder- wedle uznania do słodkości- ja dałąm pół szklanki
poncz:
3 szklanki wody
sok z 1 cytryny dużej
5 łyżeczek cukru
-dodatkowo:
4 paczki rurek waflowych
1 opakowanie cukiereczków typu lenitilki

Wykonanie:

Biszkopt jasny:Oddzielamy białka od zóltek, ubijamy pianę na sztywno, ciągle miksując dokładamy po 1 jajku, następnie po łyżce cukier. Dokładnie miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dokładamy stopniowo do ciasta, mieszamy łyżką. Prodiż wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, pieczemy 25 minut,

Biszkopt ciemny: oddzielamy białka od żółtek, ubijamy pianę na sztywno, ciągle miksując dokładamy po 1 jajku, następnie po łyżce cukier. Dokładnie miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dokładamy stopniowo do ciasta, mieszamy łyżką.Dodajemy kakao, dobrze mieszamy, żeby całe ciasto było równomiernie ciemne.

Krem: śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, kiedy jest sztywna, dodajemy serek mascarpone, miksujemy na mniejszych obrotach.

Poncz do nasączenia biszkoptów: do wody wyciskamy sok z cytryny, dosładzamy cukrem.

Bierzemy jasny spód z biszkopta, dokładnie nasączamy ponczem, wykładamy 3 łyżki masy śmietanowej, przykrywamy ciemnym plackiem, znów nasączamy i wykładamy krem. Postępujemy tak ze wszystkimi plackami. Zostawiamy trochę kremu na wierzch i boki tortu., które smarujemy cienką warstwą.

Rurkami obkładamy boki tortu. Ustawiamy rurki  ciasno obok siebie, dobrze dociskając do tortu. Wierzch dekorujemy cukiereczkami - lentilki. Odstawiamy do lodówki do stężenia.






11 komentarzy:

  1. Wszystkiego Najlepszego dla solenizanta i powodzenia w prowadzeniu bloga..:) Pozdrawiam cieplutko..:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękujemy serdecznie za życzenia i zapraszam codziennie do mnie,zawsze coś nowego !

    OdpowiedzUsuń
  3. Majeczka, gratulumę :) będę codziennie odwiedziać :)) dodaje blog do najczęściej czytanych u mnie na blogu :))
    Pozdrawiam,zyczę samych sukcesów i zapraszam do mnie : http://koperekwkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Klauduś, dzięki za miłe słowa i już lecę do Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Marta cudny tort, wszystkiego najlepszego dla synka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. W imieniu synka i swoim serdecznie dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny tort zrobiłaś dla synka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Sto lat dla synusia - torcik piękny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo pracochłonny musi być ten torcik ale smakować musi wyśmienicie.
    Życzę kolejnych udanych eksperymentów w kuchni i na bieżąco będę śledziła Twoje nowe przepisy...

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam. Jaką średnicę miała tortownica?
    Pytam ponieważ chce ten torcik zrobić już na sobotę.
    Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tort piekłam w prodiżu. Marta Sztabińska

      Usuń