niedziela, 19 stycznia 2014

POLEDWICZKA FASZEROWANA SZPINAKIEM I FETĄ

Jeśli zawsze się zastanawiasz co zrobić z polędwiczką wieprzową, to zrobienie  z niej takiej roladki to świetny pomysł, można podawać ją na ciepło jako danie obiadowe, lub na zimno na kanapki, polecam wypróbować, bo naprawdę pyszna!




Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
40 dag szpinaku
15 dag sera feta
sól, pieprz
olej do smażenia
3/4 szklanki bulionu warzywnego

Wykonanie:


Polędwiczkę nacinamy wzdłuż, delikatnie rozbijamy tłuczkiem,oprószamy solą i pieprzem. Na patelnię na małą ilośc oleju wrzucamy szpinak, doprawiamy delikatnie solą, dodajemy pokruszony ser feta, mieszamy, podduszamy aż wyparuje cały płyn. Studzimy. Rozsmarowujemy na mięsie, zwijamy po długości w roladkę, obwiązujemy mocno nicią. Obsmażamy roladkę na niewielkiej ilości oleju. Następnie wkładamy do naczynia żarodopornego, podlewamy bulionem, podpiekamy 20 minut. Podajemy na ciepło krojąc w grube plastry, lub na zimno jako dodatek do chleba. 

10 komentarzy:

  1. Szpinak musi być świeży czy może być mrożony ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie mamy swieżego szpinaku możemy dodać mrożony, ale ja osobiście zawsze używam świezego

      Usuń
  2. Ja bym do szpinaku dodała jeszcze zabek czosnku ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewciu, pewnie, z czosnkiem będzie jeszcze smaczniej, u mnie jednak dzieciaki nie za badzo lubią akurat w tym daniu więc jest bez. Ale jak najbardziej można dać :)

      Usuń
  3. Miło patrzeć jak powstają nowe blogi:) wytrwałości życzę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, narazie to dla mnie nowy świat, ale napewno niedługo będę się tu czuła jak u siebie :)

      Usuń
  4. Wiele wspaniałych pyszności jest u Ciebie tutaj na Blogu,od dań obiadowych po smakołyki...

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne mięsko na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń