piątek, 6 czerwca 2014

CHŁOPSKIE ZIEMNIACZKI

W sklepach coraz więcej i taniej można nabyć młodych ziemniaczków..W moim domu szczególne miejsce zajmują takie podane w całości, dziś pokaże Wam jeden z  ulubionych przez dzieciaki.Wersja nie pieczona- a gotowana


Składniki:
1/2 kg ziemniaków młodych
peczek koperku
1 duża cebula słodka
olej do smażenia
sól-1/2 łyżki do ugotowania ziemniaków
pieprz-łyżeczka
rozmaryn lub inne ulubione zioło
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, większe przekrawamy na pół, gotujemy w osolonej wodzie.Wykładamy całe na talerz.Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulkę.Wykładamy ją razem z odrobiną oleju na ziemniaczki.Posypujemy drobno posiekanym koperkiem,oprószamy
grubo zmielonym pieprzem oraz rozmarynem.Wyborne do zsiadłego mleka, szklanki kefiru czy mleka świeżego

4 komentarze:

  1. Wiosna na talerzu pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie sa najlepsze, ja dodaję jeszcze swojski biały serek i masełko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o jaaaaaa, aż ślinka leci na sam widok

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale bym teraz takie zjadła. Pychotka :-)

    OdpowiedzUsuń