Składniki:
1,5 kg karpia
5 cebul
3 marchwie
kawałek selera
pietruszka
1 cytryna
3 ziarenka ziela angielskiego
5 szkl wody
7 ziarenek pieprzu
2 liście laurowe
4 łyżki żelatyny
pieprz
sól
kilka gałązek natki pietruszki
Wykonanie:
Karpia sprawiamy, usuwamy skrzela, oczy. Dokładnie myjemy, kroimy na dzwonka. Wszystkie warzywa obieramy, myjemy. Do garnka wlewamy wodę, wkładamy głowę i dzwonki karpia. Dodajemy przyprawy i wszytskie warzywa pokrojone- zostawiamy ty;lko całą marchewkę, którą tak gotujemy.Gdy woda zawrze gotujemy ok 15 minut na badzo wolnym ogniu. Rybę wyławiamy, odkładamy na talerz, na którym podamy karpia.Wywar odcedzamy, przyprawiamy solą i pieprzem. W szklance rozpuszczamy żelatynę w odrobinie gorącego wywaru, dobrze mieszamy, dodajemy do garnka z resztą wywaru. Odstawiamy.
Karpia na talerzu obkładamy pokrojoną w plastry marchewką. Oczy dla karpia robimy z kawałka pietruszki ugotowanej na nią wciskamy jedno ziarenko ziela angielskiego lub pieprzu. Dekorujemy natką pietruszki i plastrami cytryny.Zalewamy wywarem, odstawiamy do stężenia.
Podajemy z gorącymi ziemniakami.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
rybka wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńLubie rybę w galarecie , może nie w takiej postaci ale lubię.
OdpowiedzUsuńPyszna rybka w galarecie:)
OdpowiedzUsuńhermes birkin bag
OdpowiedzUsuńbape sta
alexander mcqueen outlet
off white shoes
off white
yeezy boost 350
gap yeezy
hermes
jordan travis scott
air jordan