piątek, 27 czerwca 2014

KARP W GALARECIE

Lubimy ryby, nie tylko od świąt.Choć na Wigilię jest obowiązkowo to i czasem na jakies okazje też lubię go przyrządzić.Swietny na zimno ale jesli przyrządzam go poza świętami podaję go na obiad  gorącymi ziemniaczkami jako danie główne. Danie pracochłonne,ale naprawdę warte efektu.

Składniki:
1,5 kg karpia 
5 cebul
3 marchwie
kawałek selera
pietruszka
1 cytryna
3 ziarenka ziela angielskiego
5 szkl wody
7 ziarenek pieprzu
2 liście laurowe
4 łyżki żelatyny
pieprz
sól
kilka gałązek natki pietruszki
Wykonanie:
Karpia sprawiamy, usuwamy skrzela, oczy. Dokładnie myjemy, kroimy na dzwonka. Wszystkie warzywa obieramy, myjemy. Do garnka wlewamy wodę, wkładamy głowę i dzwonki karpia. Dodajemy przyprawy i wszytskie warzywa pokrojone- zostawiamy ty;lko  całą marchewkę, którą tak gotujemy.Gdy woda zawrze gotujemy ok 15 minut na badzo wolnym ogniu. Rybę wyławiamy, odkładamy na talerz, na którym podamy karpia.Wywar odcedzamy, przyprawiamy solą i pieprzem. W szklance rozpuszczamy żelatynę w odrobinie gorącego wywaru, dobrze mieszamy, dodajemy do garnka z resztą wywaru. Odstawiamy. 
Karpia na talerzu obkładamy pokrojoną w plastry marchewką. Oczy dla karpia robimy z kawałka pietruszki ugotowanej na nią wciskamy jedno ziarenko ziela angielskiego lub pieprzu. Dekorujemy natką pietruszki i plastrami cytryny.Zalewamy wywarem, odstawiamy do stężenia.
Podajemy z gorącymi ziemniakami.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy



3 komentarze: