niedziela, 29 czerwca 2014

SYROP Z CZARNEGO BZU

To już naprawdę ostatni moment na jego przygotowanie, gdzieniegdzie można znaleść jeszcze krzaki kwitnącego czarnego bzu. Jako mama czas przeziębień nie jest mi obcy, więc wykonuję taki syrop, który idealnie sprawdza sie przy przeziębieniach i kaszlu.Niezawody przepis babci, po który i ja teraz chętnie sięgam. 

Składniki:
10 szklanek wody
1 cytryna
1 szklanka cukru
50 baldachów kwiatu czarnego bzu

Wykonanie:
Do wody doajemy cukier, wyciskamy sok z cytryny, zagotowujemy. Kiedy woda zawrze, odstawiamy, wrzucamy kwiaty czarnego bzu. Odstawiamy na dobę. Po tym czasie odcedzamy, syrop zagotowujemy, gorący przelewamy do buteleczek. Pasteryzujemy ok 5 minut. Z tego przepisu wychodzi 6 buteleczek syropu po 330 ml każda



5 komentarzy:

  1. muszę w końcu kiedyś go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie miałam okazji robić , ale podziwiam takie osoby które robią i umieją .

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię tak samo! Jest boski.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dostęp do kwiatów bzu mam,może faktycznie warto zrobić naturalny:).Tylko się zastanawiam czy 2letnie dziecko mogło by pić.?

    OdpowiedzUsuń