Pyszne, o ciekawym smaku urozmaicenie tradycyjnych gołąków.Mniam...
Składniki:
pół kg mięsa mielonego
pól szklanki ryżu tri colori Podravka
2 pęczki botwiny o dużych liściach
sól,pieprz
czerwona papryka słodka
1 litr bulionu warzywnego
łyżka suszonych warzyw:marchew, pietruszka,seler
Wykonanie:
Ryż gotujemy w posolonej wodzie ok. 10 minut. Studzimy. Liscie botwiny myjemy, parzymy ok 5 minut we wrzątku. Mięso mielone mieszamy z ryżem, doprawiamy solą, pieprzem ,słodką papryką. Na każdy liść botwiny układamy porcje mięsa, ok łyżki, zwijamy.Układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy bulionem, dusimy 20 minut, po tym czasie odkrywamy naczynie, zapiekamy 15 minut.
to dopiero ciekawostka. Nigdy nie robiłam w liściach od botwiny gołąbków.
OdpowiedzUsuńtakich jeszcze nie robiłam, ciekawa jestem jak smakują :)
OdpowiedzUsuńWidać, że lubisz eksperymentować. Ciekawa jestem jak smakują
OdpowiedzUsuń