Sezon truskawkowy trwa, warto więc zamknąć te pachnące chwile w słoiki na zimę
Składniki:
2 kg truskawek
2 op.Konfitur Fixu Diamant
700 g cukru kryształu
4 duże łyżki miodu
3 łyżki soku z cytryny
2 laski wanilii
Wykonanie:
Truskawki zasypujemy na noc cukrem. Po tym czasie truskawki miażdżymy tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy Konfitur Fix, sok z cytryny, wanilię oraz miód, gotujemy ok 3 minut od momentu zawrzenia. Gorące przekładamy do słoików, szybko zakręcamy, odstawiamy do góry dnem.
uwielbiam dżem truskawkowy :)
OdpowiedzUsuńnajlepszy z własnej produkcji :)
OdpowiedzUsuńNa jesień i na zimę idelany do naleśników itp.
OdpowiedzUsuńJuż sobie wyobrażam , zimowa pora , a tu cuda zamknięte w słoiku zapach kolor i smak.
OdpowiedzUsuń