poniedziałek, 23 czerwca 2014

DŻEM TRUSKAWKOWY Z NUTKĄ WANILII

Sezon truskawkowy trwa, warto więc zamknąć te pachnące chwile w słoiki na zimę 



Składniki:
2 kg truskawek
2 op.Konfitur Fixu Diamant
700 g cukru kryształu
4 duże łyżki miodu
3 łyżki soku z cytryny
2 laski wanilii

Wykonanie:
Truskawki zasypujemy na noc cukrem. Po tym czasie truskawki miażdżymy tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy Konfitur Fix, sok z cytryny, wanilię oraz miód, gotujemy ok 3 minut od momentu zawrzenia. Gorące przekładamy do słoików, szybko zakręcamy, odstawiamy do góry dnem.













4 komentarze:

  1. uwielbiam dżem truskawkowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. najlepszy z własnej produkcji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na jesień i na zimę idelany do naleśników itp.

    OdpowiedzUsuń
  4. Już sobie wyobrażam , zimowa pora , a tu cuda zamknięte w słoiku zapach kolor i smak.

    OdpowiedzUsuń