czwartek, 18 września 2014

GRZYBOWY RARYTAS DO SŁOIKÓW

Grzybów  lasach nie brakuje, trzeba to dobrze spozytkować żeby zimą można było cieszyć się tym bogactwem jesiennych lasów. Polecam przygotowanie takiego grzybowego rarytasu. Może posłuzyc jako dodatek do mięsnych dań obiadowych, ale takze świetnie sprawdzi się jako farsz do naleśników, krokietów, pierogów. Otwieramy słoik i w kilka chwil danie gotowe
Składniki:
1,5 kg grzybów leśnych
0,5 kg marchwi
0,5 kg cebuli
mały słoiczek koncentratu
sól,pieprz-do smaku
olej do duszenia
Wykonanie:
Grzyby gotujemy w osolonej wodzie ok 15 minut i przepuszczamy przez maszynke o grubych oczkach. Marchew starkowac na tarce buraczanej,cebulę pokroic w grubą kostkę,dusić na oleju ok.10 minut.Na drugiej patelni poddusić zmielone grzyby ok.10 minut.Dodać marchew,cebulę,koncentrat pomidorowy.Przyprawić wg uznania solą i pieprzem.Powkładać do słoikczków,wekować 15 minut na wolnym ogniu.

7 komentarzy:

  1. męza w sobotę posyłam na grzyby i działamy ;) super

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda to ciekawie i fajny sposób na wykorzystanie i zagospodarowanie zbiorów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybkie danie a jakie smaczne :) .

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja miałam w tamtym roku problem. Kilka słoików musiałam wyrzucić, bo po otworzeniu grzyby były jakby skwaśniałe. Nie wiem czego to wina, czy zakrętka słabo złapała, czy źle się zawekowały. Dorzuciłam kilka przypraw, typu bazylia, oregano, majeranek, ale to chyba raczej nie w tym problem.

    OdpowiedzUsuń