sobota, 13 września 2014

MARYNOWANE KURKI

Grzybów w brud i tych jesiennych typowo i kurek, wiec warto je zamknąć w słoiczki na zimę. Taka zalewa pasuje do wszystkich grzybków
Składniki:
kurki ok 2 kg  
łyżka octu 
łyżka soli 
zalewa: 3,5 szkl wody
 1 szkl octu
 1 łyżka soli 
1 łyżka cukru 
na każdy słoiczek 330 ml: 2 ziarenka ziela ang, 1 liść laurowy 
Wykonanie:  
Grzybki czyscimy, myjemy, gotujemy w wodzie z dodatkiem łyzki octu i łyzki soli. Gotujemy ok 10 minut od zagotowania, odcedzamy, studzimy. Grzybki układamy do sloików na 3/4 wysokości słoika.Wrzucamy lisc laurowy i ziela. W garnku zagotowujemy wszystkie składniki zalewy.Gorącą zalewamy grzyby,odwracamy słiki do góry dnem zeby sie pozamykały. 

4 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepisik. Grzybów nigdy nie marynowałam, chyba nadeszła chwila, żeby się przełamać i zakupić kurki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zabieram słoiczek, u mnie grzybów bardzo mało niestety. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie jak na złość w tym roku ani jednego grzyba jestem normalnie zawiedziona :( Za to ty masz fajne zbiory :)

    OdpowiedzUsuń
  4. marynowane grzybki sa bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń