czwartek, 4 grudnia 2014

GRZYBOWA Z ŁAZANKAMI

Święta tuż za rogiem, warto pomyśleć o daniach wigilijnych. Codziennie coś nowego dorzucę z moich dań wigilijnych i świątecznych. Dziś na tapecie zupa- zupa grzybowa
Składniki:
2 litry bulionu warzywnego
2 marchwie
1 por biała część
1 cebula
1 pietruszka
2 garście suszonych grzybów
4 łyżki śmietany 18% 
3/4 szklanki makaronu łazanki
Wykonanie:
Grzyby moczymy na noc, rano zlewamy wodę , przemywamy grzyby .Do garnka
wlewamy bulion, dorzucamy warzywa, grzyby i wodę w której się moczyły.
Gotujemy ok godziny. Przecedzamy wywar. Połowę ugotowanych grzybów
odkładamy( przydadzą sie do kapusty np) połowę kroimy w paseczki.
Doprawiamy solą i pieprzem wywar, wrzucamy makaron łazanki gotujemy do miękkości. 
Dokładamy pokrojone grzyby. Śmietanę hartujemy ciepłą zupę, zabielamy.

3 komentarze:

  1. Mniam. Ale wybieram wersję z pieczarkami, nie lubię grzybów :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie na wigilię zawsze jest zupa grzybowa, tylko bez łazanek, twoja wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U nas to jest zupa owocowa taka zabielana pyszna zawsze czekam na nią. Twoja też pysznie wygląda .

    OdpowiedzUsuń