Składniki:
1,5 kg buraków
2,5 l wody
20g soli kamiennej
2 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu
2 ziela ang
6 ząbków czosnku
kromka dobrego razowego chleba- jeśli nie mamy pewności że chleb jest na prawdę razowy, lepiej go nie dodawać
Wykonanie:
Buraki myjemy, obieramy, kroimy w plastry. Dodajemy przyprawy, zalewamy ostudzoną wodą w której rozpuszczamy sól. Na wierzch kładziemy kromkę chleba. Przykrywamy bawełnianą szmatką lub gazą, odstawiamy na 4-5 dni. Po tym czasie przecedzamy, zlewamy.
Pyszny zakwas na barszcz
OdpowiedzUsuńNajlepszy ;)
UsuńNigdy nie robiłam takiego zakwasu, muszę spróbować :-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, zupelnie inny smak barszczu
UsuńKochaniutka robisz taki sam zakwas jak moja mamuśka :]
OdpowiedzUsuń;)
UsuńFajnie mieć taki swój zakwas , oj też muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, zajmuje tylko kilka chwil
UsuńNigdy jeszcze sama zakwasu nie robiłam. Zwykle kupuję gotowy zakwas w sklepach (zresztą na zurek też mozna kupić), a z kolei moje koleżanki gotują czerwony barszcz bez jakiegokolwiek zakwasu - tym to się już zdziwiłam - doprawiają np. cytryną do smaku...
OdpowiedzUsuńCo swój to swój, bez dwóch zdań, a taki zaprawiany sokiem z cytryny to wogle nie stoi koło prawdziwego barszczu
UsuńAngeliki żołądek nie za dobrze przyjmuje zakwas dlatego akurat barszczyk u nas wygląda tak, że pijemy po prostu wywar z buraków, którego zresztą bardzo lubimy :)
OdpowiedzUsuńNo nie każdy niestety może, właśnie z powodu spraw żoładkowych, ale taki jak robicie też na pewno jest pyszny
UsuńAle musi być pyszny barszczyk z takim zakwasem. :-)
OdpowiedzUsuńPyszny :)
UsuńBarszczyk być musi i to koniecznie :-)
OdpowiedzUsuńObowiązkowo ;)
UsuńZawsze robię taki domowy zakwas. Jest nieporównywalnie lepszy niż ten ze sklepu :)
OdpowiedzUsuńNo pewnie ;) nieporównalnie dobry
UsuńMoja mama ma swoją tajemną recepturę na barszczyk i wiem na pewno, że jest bez zakwasu, ale tez jest bardzo smaczny :) Natomiast z chęcią bym spróbowałabym barszczyku z zakwasu chociaż też mam wrażliwy żołądek :)
OdpowiedzUsuńPolecam :0 Odrobina nie zaszkodzi
UsuńNie wyobrażam sobie wigilijnego barszczu bez domowego zakwasu:)
OdpowiedzUsuńJa też nie, musi być obowiązkowo
UsuńSuper, taki domowy zakwas to zupełnie inny poziom barszczu :)
OdpowiedzUsuńOj tak, pyszny jest barszcz na zakwasie
Usuń