czwartek, 3 grudnia 2015

ZAKWAS NA BARSZCZ

Jak Wigilia to barszcz. Najlepszy ten na domowym zakwasie. A go akurat się przygotowuje kilka minut. Potem już tylko czekamy, aż nabierze aromatu i smaku. Nastawiliście już swój zakwas? Jeśli nie to pomału można się za to zabierać.
Składniki:
1,5 kg buraków
2,5 l wody
20g soli kamiennej
2 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu
2 ziela ang
6 ząbków czosnku
kromka dobrego razowego chleba- jeśli nie mamy pewności że chleb jest na prawdę razowy, lepiej go nie dodawać
Wykonanie:
Buraki myjemy, obieramy, kroimy w plastry. Dodajemy przyprawy, zalewamy ostudzoną wodą w której rozpuszczamy sól. Na wierzch kładziemy kromkę chleba. Przykrywamy bawełnianą szmatką lub gazą, odstawiamy na 4-5 dni. Po tym czasie przecedzamy, zlewamy.

24 komentarze:

  1. Nigdy nie robiłam takiego zakwasu, muszę spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochaniutka robisz taki sam zakwas jak moja mamuśka :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie mieć taki swój zakwas , oj też muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy jeszcze sama zakwasu nie robiłam. Zwykle kupuję gotowy zakwas w sklepach (zresztą na zurek też mozna kupić), a z kolei moje koleżanki gotują czerwony barszcz bez jakiegokolwiek zakwasu - tym to się już zdziwiłam - doprawiają np. cytryną do smaku...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co swój to swój, bez dwóch zdań, a taki zaprawiany sokiem z cytryny to wogle nie stoi koło prawdziwego barszczu

      Usuń
  5. Angeliki żołądek nie za dobrze przyjmuje zakwas dlatego akurat barszczyk u nas wygląda tak, że pijemy po prostu wywar z buraków, którego zresztą bardzo lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No nie każdy niestety może, właśnie z powodu spraw żoładkowych, ale taki jak robicie też na pewno jest pyszny

      Usuń
  6. Ale musi być pyszny barszczyk z takim zakwasem. :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Barszczyk być musi i to koniecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zawsze robię taki domowy zakwas. Jest nieporównywalnie lepszy niż ten ze sklepu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja mama ma swoją tajemną recepturę na barszczyk i wiem na pewno, że jest bez zakwasu, ale tez jest bardzo smaczny :) Natomiast z chęcią bym spróbowałabym barszczyku z zakwasu chociaż też mam wrażliwy żołądek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie wyobrażam sobie wigilijnego barszczu bez domowego zakwasu:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super, taki domowy zakwas to zupełnie inny poziom barszczu :)

    OdpowiedzUsuń