Składniki:
naleśniki:
1 szklanka mąki
2 szklanki mleka
1 jajko
odrobina soli
olej do smażenia
farsz:
40 dag kiszonej kapusty
10 dag suszonych grzybów u mnie prawdziwki
olej do smażenia
sól,pieprz, liść laurowy, ziele ang, pieprz w ziarnach
do panierowania:
jajka
bułka tarta
Wykonanie:
*Suszone grzyby moczymy całą noc, następnie gotujemy do miękkości. Tak samo postępujemy z kapustą( jej nie moczymy) dodając do gotowania liść laurowy, ziele , pieprz.
*Na oleju obsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy posiekane grzyby i kapustę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy ok 20 minut pod przykryciem.
* Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy na gładką, aksamitną masę. Smażymy cienkie naleśniki.
* Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu, ciasno zwijamy. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano. Podajemy na ciepło do filiżanki czerwonego czystego barszczu.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
Dla leniwych i zabieganych polecam moją drugą wersję krokiecików. Z ciasta francuskiego. Przepis znajdziecie tutaj: PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO I BARSZCZ WIGILIJNY
barszcz lubię najbardziej z krokietami, chyba od zawsze :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDostałam ślinotoku na widok tych krokietów a tu 21 i jeść nie powinnam...
OdpowiedzUsuńRację Ci przyznaję- są pyszne, ale o 21 na grzyby i kapustę to troszkę a późno
UsuńUwielbiam ! Dobrze, że robimy je nie tylko od święta :)
OdpowiedzUsuńOj tak, zawsze smakują tak samo dobrze
UsuńWspaniałe krokieciki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko
Usuńbrrr, ja nie cierpię grzybów :( /Karolina
OdpowiedzUsuńMoi synowie też za nimi nie przepadają, ale czasem od święta zjadają ;)
UsuńUwielbiam. Do barszczu najlepsze :)
OdpowiedzUsuńOj tak :)
UsuńU nas jest barszczyk ale taki solo :) Do popicia bez uszek czy krokietów :) Ale może fajnie byłoby spróbować takiego połączenia :)
OdpowiedzUsuńSpróbujcie ;) takim barszczykiem krokieciki się świetnie popija ;)
UsuńPrzepadam za krokietami, szczególnie właśnie z kapustą i grzybami :)
OdpowiedzUsuńDo barszczu dla mnie też najlepsze z kapustą i grzybami
UsuńUwielbiam krokiety i to własnie kapusta i grzyby są najlepsze! I dużo sera! :D
OdpowiedzUsuńJa sera nie dodaję do takich, ale może warto spróbować
UsuńPycha :) Takie krokieciki do barszczu są super :)
OdpowiedzUsuńnajlepsze z domowym barszczykiem na domowym zakwasie :)
OdpowiedzUsuńBarszcz na zakwasie obowiązkowo ;)
Usuńfantastyczne krokieciki Ci wyszły :) z barszczykiem idealne :)
OdpowiedzUsuńPołączenie jest w ogle idealne :)
UsuńMoje ulubione danie :)
OdpowiedzUsuńJa też je bardzo lubię
UsuńPrzepyszne :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe te krokiety :) Z barszczykiem najlepsze :)
OdpowiedzUsuńOj tak ;) Pyszne
UsuńPyszne krokiety. Jak ja je uwielbiam. Z barszczem idealne :))
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie :))
Dziękuję za miłe słowa, rzeczywiście pyszne
UsuńU mnie zawsze mama robiła do barszczu pierogi lub uszka, ale w tym roku mam ochotę zrobić właśnie krokiety
OdpowiedzUsuńU nas jest to i to, kto jak woli tak dostaje, ale od razu z uszkami, albo czysty barszczyk i krokieciki ;)
UsuńPyszne krokieciki, u mnie zawsze też obowiązkowo barszcz czerwony, ależ bym teraz zjadła :).
OdpowiedzUsuń