Składniki:przepis na 4 makowce
1 kg mąki10 żółtek
400 ml ciepłego mleka
aromat migdałowy
300 g masła
250 g cukru
szczypta soli
kostka drożdży- 10 dag
2 puszki masy makowej Helio
1 żółtko do posmarowania ciasta przed pieczeniem
do ozdobienia:
lukier
czekoladowa posypka
Wykonanie:
*Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i pół szklanki mleka. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
*Rozpuszczamy masło, odstawiamy do ostudzenia
*Żółtka ucieramy razem z cukrami, aromatem i szczyptą soli na puch.
* Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko oraz roztarte żółtka. Drewnianą łyżką dobrze mieszamy ciasto. Dolewamy masło, dalej mieszamy, jeśli jest zbyt kleiste, dosypujemy mąki. Wyrabiamy. Kiedy ładnie odchodzi od rąk, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok godzinę żeby podrosło.
* Podrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy podsypując mąką. Na każdy rozwałkowany placek rozsmarowujemy pól puszki masy makowej. Po dłuższym boku zwijamy ciasto w roladę. Gotowe makowce układamy na blachy do pieczenia, odstawiamy na min 15 minut żeby podrosły. Po ty czasie smarujemy roztrzepanym żółtkiem, owijamy papierem do pieczenia, pieczemy ok 30 minut w 170 st.- do momentu ładnego zrumienienia. Gotowe studzimy. Zimne lukrujemy i ozdabiamy posypką czekoladową lub np skórką pomarańczową kandyzowaną- kto jak woli.
Bardzo lubię makowca ale robimy go tylko raz w roku na święta, w sumie to nie wiem dlaczego nie częściej :-)
OdpowiedzUsuńNo nie wiem...zaniedbanie ;)
UsuńUwielbiam:)
OdpowiedzUsuńAkurat za makowcem nie przepadam chociaż nie ukrywam, że ten wydaje się baaardzo smakowity i kawałek z chęcią bym zjadła!
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie ;)
UsuńTrochę za mało maku a za dużo ciasta ale i tak byśmy zjadły z ochotą :D
OdpowiedzUsuńCiasto jest tak dobre, rozpływa się w ustach, że akurat te ciasto lubię jako ciasto z makiem nie odwrotnie ;)
UsuńPyszny!!! Polecam, kiedyś robiłam taką roladę z makiem i jest obłędna :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Beatko ;)
UsuńLubie taki chociaż teraz u nas prym wiedzie ten na kruchym cieście :)
OdpowiedzUsuńMoja babcia robi taki na kruchym spodzie, jest przepyszny
UsuńZa makowcem przepadam, mistrzynią wypiekania w tym względzie jest moja babcia. Właśnie taki zwijany, drożdżowy z dużą ilością maku bardzo wszyscy lubimy :)
OdpowiedzUsuńJa takie też lubię ;)
Usuńczy ciasto zawsze sie udaje, będę piec 1 raz?
OdpowiedzUsuńTak. Zawsze mi wychodzi
UsuńNic sie nie stanie gdy będę piec kolejno,po jednym a reszta będzie czekac na swoją kolej?
OdpowiedzUsuńDo piekarnika na jedna blachę ( te z piekarnika) obok siebie polozysz ze dwa makowce. Radzilabym lepiej położyć od razu do piekarnika i piec na dwóch polkach piekarnika. Te które zrobisz i zostawisz- mogą wiecej podrosnac i byc takie dość duże potem. Jesli nie piec razem to zrobić jeden, włożyć do pieca, pod koniec pieczenia pierwszego robic kolejny itd..
Usuńczyli przygotowac 1 a resztę ciasta niech czeka az będę wyrabiać kolejno nastepny i potem znowu? przepraszam ale nigdy nie piekłam
OdpowiedzUsuń( wyrobione ciasto po prostu niech lezy i czeka na swoją kolej?)