poniedziałek, 7 grudnia 2015

PRAWDZIWY CUKIER WANILIOWY

Taki który zrobimy w domy na pewno będzie waniliowy, wszystkie kupowane to cukry wanilinowe- nie mające nic wspólnego z prawdziwą wanilią. Zróbmy własny w domu i cieszmy się wspaniałymi wypiekami nie tylko na święta
 Składniki:
1 szklanka cukru
2 laski wanilii
Wykonanie:
Laski wanilii wydrążamy z nasionek, dodajemy je do cukru, dobrze mieszamy lub blendujemy. pozostałe waniliowe pałeczki wtykamy do cukru. Odstawiamy, żeby cukier przechodził aromatem.Przechowujemy w zakręconym słoiku.
PS: Ja swój słoik otrzymałam od Friends of Glass - I love Glass

20 komentarzy:

  1. Już nie kupuje od roku tkz. cukru wanilinowego, posiłkuje się na razie aromatem waniliowym, ale też zamierzam zainwestować w laski wanilii i tak jak ty wytwarzać swoje waniliowe przyprawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niezbędny do wypieków, też mam zawsze spory zapas :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mam też zrobiony swój, pachnie obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie to proste, że zdecydowanie warto zrobić samemu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie, że tak. Przygotowanie zajmuje tylko chwilkę

      Usuń
  5. Też robię. Taki domowy najlepszy :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. z kilograma drobnego (do kupienia w marketach )cukru i kilku lasek wanilii wychodzi cukier waniliowy na dłuuugo. też polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Im drobniejszy cukier tym lepiej, nie trzeba już blendować

      Usuń
  7. Też taki robię, jest najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Warto zrobić taki domowy, super! :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. This is such an amazing idea! :)

    irenethayer.com

    OdpowiedzUsuń