Składniki:
1 kg filetu z morszczuka- może być inna ryba
mąka do panierki
olej do smażenia
5 marchwi
3 cebule
słoiczek koncentratu pomidorowego
sól,cukier do smaku
3/4 szkl wody
3 łyżki oleju
Wykonanie:
Filet z morszczuka oprószamy solą, pieprzem, obtaczamy w mące, smażymu na rumiano na rozgrzanym oleju. Osączamy z nadmiaru tłuszczu.Cebulę kroimy w piórka, marchew ścieramy na tarce o buraczanych oczkach. Do garnuszka wlewamy wodę i olej. Wrzucamy posiekaną cebulę oraz marchew. Dusimy na małym ogniu do miękkości warzyw. Oprószamy solą, mieszamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy żeby dobrze rozprowadził się na warzywach. Doprawiaqmy do smaku solą i cukrem - musi być delikatnie słodkie. Do dużej salaterki wykładamy porcję sosu z warzywami , na to warstwę ryby, przykrywamy znów warzywami, następnie znów ryba...i tak do wykończenia dania. Wierzchnia warstwa musi być sos. Odstawiamy do lodówki na min. noc. Wtedy podajemy.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
Tak jak nie lubimy śledzi tak rybę po grecku wręcz kochamy <3 :D
OdpowiedzUsuńJa też ;) uwielbiam
UsuńU nas jest nie zawsze, ale jak się już pojawi to wszyscy są zachwyceni :)
OdpowiedzUsuńA u mnie musi być obowiązkowo, bez niej chyba nie byłoby świąt
Usuńto moja ulubiona potrawa na wigilijnym stole! o dziwo nie pierogi a wlasnie ryba po grecku!no i pikantny barszczyk obowiazkowo!
OdpowiedzUsuńJa jak byłam dzieciakiem to obowiązkowo łamańce z makiem i ryba po grecku. to musiało być
UsuńRybka po grecku na święta musi być obowiązkowo :) bardzo lubię warzywa z tego dania :) u mnie jest jeszcze pietruszka i kawałeczek, selera i warzywa jak mam czas lub mają się zjawić goście to staram sie kroić w cieniutkie paseczki, wtedy ładnie się prezentują na rybie :) czasami robię też z dodatkiem zielonego groszku, ale ta wersja nie jest taka smaczna jak ta klasyczna :)
OdpowiedzUsuńU mnie seler i pietruszka nie przejdą, jak dla mnie psuja smak ryby
UsuńAch kocham rybkę po grecku, nie mogę się jej doczekać na święta. :-)
OdpowiedzUsuńJa też czekam. zawsze robie jej więcej
UsuńUwielbiam taką rybkę, a dziwne jest to że robię ją zawsze tylko na święta :-)
OdpowiedzUsuńTaka już chyba tradycja Marzenko
UsuńU mnie ryba po grecku też musi być, bo wszyscy ją lubimy. Też czeka mnie trochę pracy, bo muszę przygotować jej sporo :)
OdpowiedzUsuńU mnie też jej zaawsze dużo jest, no cóż- pyszna jest, nie ukrywajmy
UsuńMoja mama uwielbia rybę po grecku ;)
OdpowiedzUsuńJa też ;)
UsuńDawno jej nie robiłam, wykonuje to podobnie :-)
OdpowiedzUsuńTaka jest najlepsza
UsuńA wiesz że moja mama dodaje do sosu selera i on psuje cały smak ryby. A taka zwykła, najprostsza jest najlepsza, pycha :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się. Seler i pietruszka psują smak
UsuńPysznie. Uwielbiam rybę po grecku. Kocham wręcz. Twój przepis bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńdzięki. JAK DLA MNIE Z tego przepisu jest najlepsza
UsuńU mnie też obowiązkowo ryba po grecku :)
OdpowiedzUsuńObowiązkowo ;)
Usuńlubię rybę po grecku, do warzyw dodaję jeszcze seler lub pietruszkę.
OdpowiedzUsuńJa nie lubię z selerem i pietruszką, ale wiadomo każdy ma inny gust
UsuńUwielbiam rybkę po grecku :)
OdpowiedzUsuńPyszna jest, co tu dużo gadać
Usuńtrochę octu do sosu
OdpowiedzUsuńDla ilu osób wystarcza ilość z Pani przepisu? :)
OdpowiedzUsuńJa przygotowuje dla 4 osób. Robię na wigilie ale zostaje tez do podjadania w dzien kiedy tez poscimy. Warto kupic filet który ma 0 % glazury bo te które maja jej wiecej po odrozeniu ryby jest polowa co spowoduje ze zrobimy jej mniej
UsuńDziękuję .
Usuń