piątek, 18 grudnia 2015

SERNIK Z MASĄ ORZECHOWĄ

Jak święta to musi być też koniecznie sernik. Często jednak nie pieczemy go ze względu na ryzyko opadnięcia. Dziś podaję przepis na sernik który ładnie rośnie i nie opada, a do tego ma w sobie tylko odrobinę mąki. Zobaczcie sami jak łatwo od dziś można upiec dobry sernik
 Składniki:
1 kg sera dwukrotnie zmielonego
 6 jajek 
1,5 szklanki cukru 
1 opakowanie cukru waniliowego 
1 kostka margaryny
1 budyń waniliowy 
2 łyżki mąki 
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
1 łyżka mleka 

opakowanie herbatników 
1 puszka masy orzechowej z kawałkami orzechówHelio
Wykonanie:

Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy pianę. Żółtka dodajemy do sera, miksujemy, dodajemy cukry, mąki, mleko, proszek budyniowy, miksujemy. Dodajemy ostudzony tłuszcz, na koniec pianę, mieszamy delikatnie. Do prodiża wykładamy  papier, obkładamy herbatnikami, wylewamy masą serową, pieczemy 60 minut. Studzimy  upieczone ciasto, smarujemy masą orzechową.Odstawiamy do lodówki- najlepiej na noc.

36 komentarzy:

  1. Każdy sernik zjemy z ogromną chęcią :D Do Twojego byśmy podeszły od razu z łyżkami :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam serniki różnego rodzaju. Twój wygląda bardzo apetycznie :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Oooo kocham absolutnie sernik! Nie ma lepszego ciasta. :-) Twoja serowa warstwa, a raczej jej grubość mnie zachwyca. <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochana, taki sernik to coś dla mnie. Mam słabość do serników. A Twój wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. w jakiej temperaturze piec? z termoobiegiem ? nie można otwierac drzwiczek ? przyznam ze nigdy nie piekłam sernika :D ale chcialabbym sprobowac...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ten akurat pieklam w prodizu i tak mi chyba lepiej wychodzi. Jesli w piekarniku to najlepiej bez termoobiegu w 170 st. Drzwiczki otwieramy na koniec uchylając je i podpierając drewniana lyzka potem dopiero zabieramy ciasto z piekarnika. Na blachę z półtorej porcji zrob. Marta Sztabińska

      Usuń
  6. Mniam... zapraszasz na kawe i sernik? :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale smakowicie wygląda, teraz muszę coś słodkiego spałaszować :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny serniczek i do tego ciekawa ta masa orzechowa.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawy serniczek i tak smakowicie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. piękny! upieczenie dobrego sernika to jednak sztuka:)

    OdpowiedzUsuń
  11. ale mam ochotę na sernik, u mnie będzie dopiero pieczony :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A u mnie serniczek jest często, na święta też

      Usuń