Składniki:
1 kg sera dwukrotnie zmielonego
6 jajek
1,5 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 kostka margaryny
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mleka
opakowanie herbatników
1 puszka masy orzechowej z kawałkami orzechówHelio
Wykonanie:
Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy pianę. Żółtka dodajemy do sera, miksujemy, dodajemy cukry, mąki, mleko, proszek budyniowy, miksujemy. Dodajemy ostudzony tłuszcz, na koniec pianę, mieszamy delikatnie. Do prodiża wykładamy papier, obkładamy herbatnikami, wylewamy masą serową, pieczemy 60 minut. Studzimy upieczone ciasto, smarujemy masą orzechową.Odstawiamy do lodówki- najlepiej na noc.
Każdy sernik zjemy z ogromną chęcią :D Do Twojego byśmy podeszły od razu z łyżkami :D
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńUwielbiam serniki różnego rodzaju. Twój wygląda bardzo apetycznie :).
OdpowiedzUsuńOooo kocham absolutnie sernik! Nie ma lepszego ciasta. :-) Twoja serowa warstwa, a raczej jej grubość mnie zachwyca. <3
OdpowiedzUsuńDziękuję, jest pyszny
UsuńKochana, taki sernik to coś dla mnie. Mam słabość do serników. A Twój wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Krysiu
Usuńw jakiej temperaturze piec? z termoobiegiem ? nie można otwierac drzwiczek ? przyznam ze nigdy nie piekłam sernika :D ale chcialabbym sprobowac...
OdpowiedzUsuńJa ten akurat pieklam w prodizu i tak mi chyba lepiej wychodzi. Jesli w piekarniku to najlepiej bez termoobiegu w 170 st. Drzwiczki otwieramy na koniec uchylając je i podpierając drewniana lyzka potem dopiero zabieramy ciasto z piekarnika. Na blachę z półtorej porcji zrob. Marta Sztabińska
Usuńdziekuje :*
Usuńpoproszę kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńAleż prosze ;)
UsuńAle pyszności :) Świetny sernik!
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńSernik to moje ulubione ciacho:)
OdpowiedzUsuńJa tez bardzo lubię serniki
UsuńMniam... zapraszasz na kawe i sernik? :D
OdpowiedzUsuńJak najbardziej ;)
UsuńPyszny serniczek :)
OdpowiedzUsuńAleż to ciasto jest apetyczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńAle smakowicie wygląda, teraz muszę coś słodkiego spałaszować :-)
OdpowiedzUsuńTaki był zamiar, troszke pokusić ;)
UsuńPyszny serniczek i do tego ciekawa ta masa orzechowa.
OdpowiedzUsuńMasa jest przepyszna
UsuńBardzo ciekawy serniczek i tak smakowicie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję serdecznie
UsuńWspaniały serniczek :)
OdpowiedzUsuńDzięki Aguś ;)
UsuńWspaniały serniczek :)
OdpowiedzUsuńpiękny! upieczenie dobrego sernika to jednak sztuka:)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńale mam ochotę na sernik, u mnie będzie dopiero pieczony :)
OdpowiedzUsuńA u mnie serniczek jest często, na święta też
Usuń