poniedziałek, 28 grudnia 2015

ŻEBERKA W SOSIE Z SUSZU OWOCOWEGO

Kompot z suszu to nieodłączny element każdej Wigilii, bynajmniej u mnie. W te święta przekonałam się, że susz owocowy oprócz zastosowania w kompocie, wspaniale komponuje się ze smakiem żeberek wieprzowych.Susz podczas gotowania rozpada się na mniejsze kawałki, zagęszcza sos, czyni go wyjątkowym. Wspaniale wzbogaca ich smak, czyniąc je wybornie smacznymi. Przekonajcie się sami
 Składniki:
1 kg żeberek ekstra mięsnych
sól,pieprz, ostra papryka
olej do smażenia
sos:
2 łyżki miodu
2 łyżki keczupu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka ostrej papryki
1 szklanka wody
15 dag suszonych śliwek
15 dag suszonych moreli
Wykonanie:
Żeberka tniemy na kawałki z jedną kosteczką. Posypujemy solą, pieprzem oraz papryką. Obsmażamy na rumiano na oleju. Kiedy się zezłocą, przekładamy do garnka, wlewamy wodę oraz wrzucamy suszone owoce. Dusimy ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy miód, keczup,
koncentrat pomidorowy oraz keczup i ostrą paprykę. Dusimy do miękkości mięsa i czasu, aż sos ładnie zgęstnieje i pokryje całe żeberka.

23 komentarze:

  1. Kompot z suszu tak ale żeberka w sosie z suszu? Muszą być obłędne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kompot z suszu bardzo lubię, więc i takimi żeberkami bym nie pogardził :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszą być pyszne bo na takie wyglądaja.

    OdpowiedzUsuń
  4. O jeju... az mi sie jesc zachcialo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Trzeba przyznać, że ciekawe i oryginalne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mnie ten przepis bardzo się podoba. Zrobię ale może wykorzystam inne mięsko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, mięso nadaje się każde, zawsze będzie tak samo pysznie

      Usuń
  7. Aż ślinka cieknie!!! takie apetyczne, Majeczko :)

    OdpowiedzUsuń