wtorek, 1 grudnia 2015

EKSTRAKT WANILIOWY

No wiem...Można iść i kupić. Gotowy, bez przygotować, bez zbędnych ceregieli..po prostu wziąć z półki i przynieść do domu...Ale, odkąd wypróbowałam, ekstrakt waniliowy robię sama. Tym bardziej że laski wanilii są ogólnodostępne, a przygotowanie zajmuje chwilkę. Zobaczcie sami
Składniki:
300 ml wódki
2 laski wanilii
Wykonanie:
Laski wanilii nacinamy wzdłuż, zeskrobujemy nasionka, których możemy użyć do czegoś innego( do ekstraktu potrzebujemy same laski) zalewamy wódką, odstawiamy na min tydzień ( po tym czasie już można używać), choć prawdziwy aromat uzyskamy po min 2 tyg, a im dłużej stoi tym lepszy. 

28 komentarzy:

  1. Nie wiedziałam że to takie łatwe...Z pewnością to przygotuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowy najlepszy już czuję ten aromat

    OdpowiedzUsuń
  3. Do ciast świątecznych jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale to musi cudownie pachnieć. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. My zakochałyśmy się w paście z wanilii jaką kupujemy w Intermarche :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Od kiedy zrobiłam pierwszy raz, już nie kupuję. Domowy jest najlepszy :) Pięknie pachnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. do światecznych wypieków będzie idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Domowy jest zdecydowanie najlepszy :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. robię też:) Gdy po wyskrobaniu nasionek pozostają mi "skórki", też je dorzucam do ekstraktu.

    OdpowiedzUsuń
  10. Super! Także robię w tym roku :) w końcu:D

    OdpowiedzUsuń
  11. Pewnie,że można iść i kupić,ale po co,skoro można zrobić samemu:) satysfakcja gwarantowana:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny pomysł;) Szybko a ile to satysfakcji, że się samemu zrobiło;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Oczywiście, że można iść i kupić, ale domowy lepszy! :)

    OdpowiedzUsuń