niedziela, 31 lipca 2016

ZUPA SEROWA Z SEROWYMI CHIPSAMI

Ser żółty...Jedyny produkt w mojej kuchni, który zawsze musi być w lodówce. Bez niego moi synowie nie mają co jeść :) Nie muszę więc chyba mówić,że bardziej  ich zaskoczyć nie mogłam, przygotowując świetną zupę podwójnie serową,a  do niej podając serowe chipsy
Chipsy tak przygotowane możemy tez podawać jako fajna przekąskę.
Czy uda mi się pokonać Szefa Kuchni? Czy może być bardziej serowo? MSM MOŃKI
Składniki:
1 litr bulionu warzywnego
2 cebule 
3 ząbki czosnku
2 serki topione kremowe SM Mońki
sera gouda 150 g ( ja używałam w plastrach- da się tarkować) SM Mońki
sól,pieprz
sezam
świeża kolendra
Wykonanie:
Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na suchą patelnię wykładamy w kształt małych placuszków starty ser- kilka okręgów.Kiedy cały ser się stopi posypujemy sezamem, zabieramy patelnię z gazu. Odstawiamy do ostygnięcia.Cebulę i czosnek przeciskamy przez praskę, delikatnie obsmażamy na patelni. Zagotowujemy bulion, dorzucamy serki topione, kiedy się rozpuszczą dodajemy resztę żółtego sera oraz obsmażoną cebulę z czosnkiem.Gotujemy ok 5 minut na wolnym ogniu. Przelewamy do talerzy. Usmażone , jeszcze ciepłe chipsy serowe można formować, wedle uznania nadajemy więc kształty, wkładamy do zupy, dekorujemy świeżą kolendrą. 

sobota, 30 lipca 2016

WIARA, POLĘDWICA I MIŁOŚĆ

Gdyby żył, skończyłby 39 lat. Ceniony przez ludzi za odwagę w mówieniu, szczerość i autentyzm.Mało teraz takich ludzi jak On. Ksiądz Jan Kaczkowski. Nie chodził na religię..a gdy zyskał pewność że ma powołanie odrzucili Go Jezuci. Jego bardzo duże problemy ze wzrokiem prawie uniemożliwiły mu święcenia. Udało się jednak! Znany ksiądz, jako onkocelebryta wydał wspaniałe książki, które dziś mogę zaprezentować czytelnikom mojego bloga. Poruszające do dna serca, realne życiowe opowieści o jego relacji z Bogiem, kazania dla wiernych, spotkania podczas Drogi Krzyżowej..Niezwykłe słowa jakich nie usłyszymy w żadnym innym kościele. Drugiego takiego księdza nie ma. On nie zmusza do wiary, do Boga, do modlitwy...To każdy z Nas musi poczuć sam...Cenię tego człowieka za to jakim był i jakim pozostanie an zawsze w naszych sercach. 
Książki wyszły nakładem WYDAWNICTWA WAM .
GRUNT POD NOGAMI to książka, zbiór wspaniałych przemówień do wiernych. Jedynych w swoim rodzaju... z charakterystycznym dowcipem ks.Jana. Szkoda że księża nie głoszą takich kazań jak ksiądz Jan..Jedyne i niepowtarzalne, poruszają delikatnością, prawdą i umiłowaniem drugiego człowieka 


 ŻYCIE NA PEŁNEJ PETARDZIE to niezwykle humorystyczna, opowieść o człowieku, który pokonał własny strach...Świadectwo człowieka, który wie,że zostało mu niewiele czasu...
Książka, którą zmusza Nas do refleksji nad Naszym życiem, nad tym co tak na prawdę jest w nim ważne. Polecam szczególnie osobom, które pogubiły się pomiędzy ,,uciechami" życia i nie zdają sobie sprawy ile warte jest życie i zdrowie człowieka.
Wierzcie mi, że będąc zdrowym, świat wydaje się inny. Pełen wad, pełen przeciwności, kłód rzucanych pod nogi...Tak na prawdę doceni to życie stając na krawędzi. Bojąc się o swój byt, o swoje jutro...Wiem coś o tym...Niedługo minie rok, odkąd żyję ponownie...Dostałam szansę na to, by coś jeszcze zrobić na tym świecie. Polecam lekturę obu książek. Poruszają w sposób delikatny, może inny dla każdego człowieka, ale niosą jedno a to same przesłanie, KOCHAJMY ŻYCIE!

Podzielę się z Wami cytatem z książki, który trafił i kupił mnie w całości:
>>A teraz powiem trochę o polędwicy.Może nie wyglądam, ale jestem smakoszem. W rozmaitych smakach możemy czuć Pana Boga. Kawałek porządnej polędwicy wołowej, ucięty zgodnie z włóknami,wrzucamy na bardzo rozgrzana patelnię, do tego sos serowy rocquet albo pieprzowy, jak ktoś woli. to może też masło czosnkowe. Ta polędwica powinna być taka medium red, czyli półkrwistą w kierunku krwista. Powiecie: ohyda. nic podobnego. To jest pyszne! Kroimy kawałeczek, łączymy z sosikiem, bierzemy do ust, mamy do tego czerwone, wytrawne wino, takie Rioja. Nie pijemy go oczywiście duszkiem, ale pomalutku. Wtedy czujemy ambrozję. Ja mam wtedy odloty mistyczne. Jestem przekonany,że Pan Bóg istnieje, koro dał Nam takie możliwości patrzenia na przyrodę, poznawania smaków i doświadczania piękna. Cieszmy się dzisiejszym dniem. AMEN"

piątek, 29 lipca 2016

MARYNOWANE POMIDORKI

A gdyby tak włożyć maleńkie pomidorki do zalewy octowej? Strzał w dziesiątkę, będziemy mieli świetny dodatek do obiadu ;)
Składniki:
1 Kg pomidorków u mnie śliwkowe
1 szklanka octu
3 szklanki wody
9 łyżek cukru
2 łyżeczki soli
2 marchewki
5 ząbków czosnku
do każdego słoiczka:
2 liście laurowe
2 ziarna ziela ang
2 ziarna pieprzu
łyżeczka gorczycy
Wykonanie:
Wodę zagotować z octem, cukrem i solą. Pomidorki poukładać w słoiki, dać przyprawy do każdego słoika, włożyć po kawałku marchwi i kawałku czosnku. Zalać gorącą zalewą. Zakręcić słoiki, odwrócić do góry dnem aż do zamknięcia słoików.

środa, 27 lipca 2016

KAPSALON

Jak chce przemycić dzieciakom warzywa, a oni akurat nie mają ochoty na żadne surówki, przygotowuję ten kapsalon. Fast food wiadomo tak lubiany przez dzieci. a w nim frytki, pierś z kurczaka i dużo warzyw. Cel osiągnięty ;)
Składniki:
0,7 dag piersi z kurczaka
przyprawa gyros
500 g frytek 
125 dag sera żółtego
1 czerwona cebula
2 pomidory np malinowe
2 ogórki typu wąż
mała kapusta pekińska
sos czosnkowy
keczup
Wykonanie:
*Piersi z kurczaka kroimy w paski, oprószamy przyprawą gyros, smażymy na oleju, po czym osączamy. 
*Na oleju smażymy frytki, osączamy, solimy.
* Do naczynek do zapiekania ( np jednorazowych foremek) wykładamy na dno porcje frytek, na nie porcję kurczaka, posypujemy startym żóltym serem. Wkładamy do piekarnika by rozpuścił się ser. Tak przygotowany kapsalon polewamy sosem czosnkowym i keczupem wykładamy pomidory i ogórki pokrojone w kostkę, cebulę w piórka oraz posiekaną pekinkę. Na wierzch mozna dać porcję sosu czosnkowego.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

poniedziałek, 25 lipca 2016

MARYNOWANE MARCHEWKI

Młodziutkie marcheweczki również z powodzeniem możemy zamarynować i mieć zimą świetny dodatek do obiadu. Polecam, jeśli jeszcze nie próbowaliście, to koniecznie musicie nadrobić.
Składniki:
pół kg małych marchewek
5szklanek wody
1 szklanka octu
4 łyzki cukru
1 łyżeczka soli
do każdego słoika pól litra:
1 liśc laurowy
3 ziela ang
8 ziaren pieprzu
łyżeczka gorczycy
3-4 goździki
Wykonanie:
W garnku zagotowujemy wodę, do której dodajemy sol,cukier i przyprawy. Małe marcheweczki gotujemy w niej ok 15 minut. Po tym czasie marchewki wyjmujemy, przekładamy do słoików, zalewę doprowadzamy do wrzenia, zalewamy marchewki, zakręcamy.

niedziela, 24 lipca 2016

BEZY

Czasem zostają nam białka, z których możemy przygotować prosty deser, który będziemy mogli spałaszować samodzielnie lub dodać jako dodatek do deserów.
Składniki:
4 białka
250 g cukru
sól- szczypta
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Kiedy piana będzie sztywna stopniowo dodajemy do niej cukier. Miksujemy i dosypujemy go partiami, po trochu. Gotową masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Ma matę silikonową do pieczenia wyciskamy kleksy masy, zachowując pomiędzy nimi odstępy. Bezy pieczemy 60 minut w 150 st. 

sobota, 23 lipca 2016

CZEKOLADOWE MARZENIE

Wolna sobota...Czyli sprzatanie, gotowanie, pranie, prasowanie... Osłodźmy sobie ten dzień czym małym i czekoladowym
Składniki:
kubek śmietany kremówki 330 ml
5 łyżek serka mascarpone
cukier puder- ok 2 łyżek
wiórki czekoladowe ze sklepu  CUKIETERIA
rureczki czekoladowe ze sklepu CUKIETERIA
korpusiki czekoladowe- u mnie serca ze sklepu CUKIETERIA
Wykonanie:
Kremówkę ubijamy na sztywno  z dodatkiem cukru pudru, dodajemy mascarpone miksujemy. Do korpusików wykładamy masę śmietanowo serową. dekorujemy czekoladowymi wiórkami, rurkami oraz listkami mięty lub melisy. 

piątek, 22 lipca 2016

KISZONE POMIDORY

Nastał sezon ogórkowy. Kisimy, robimy korniszony, sałatki...A robiliście kiszone pomidory? Też można , a jak :) I są do tego pyszne ;)
Składniki:
1 kg pomidorków koktajlowych
5 ząbków czosnku
kawałek chrzanu
kilka galązek kopru z baldachami
1,5 l wody
1,5 łyżki soli
Wykonanie:
Do słoiczków układamy pomidory, do każdego dodajemy po gałązce kopru, po ząbku połowie ząbku czosnku, oraz po kawałku chrzanu. Sól rozpuszczamy w gorącej wodzie,zalewamy pomidorki. Przez ok 4 dni pomidory trzymamy w zakręconych słoikach w temp pokojowej, po tym czasie wynosimy do piwniczki. 

wtorek, 19 lipca 2016

FOTOGRAFIA: ZACHODY SŁOŃCA

Mam taki kaprys, aby blog swój wzbogacić o zdjęcia, które wykonuję, kiedy nie siedzę w kuchni. Zobaczcie sami. Na początek zachody słońca. To kocham ! ( wybranych kilka z setek jakie zrobiłam ).









 Dwa razy ten sam dzień się nie zdarzy..Dwa razy takiego samego zachodu słońca nie ujrzymy...

KONKURS Z PALARNIĄ SINGLE ORIGIN

Dobra kawa pobudza ...nie tylko ciało ale i zmysły. Nie wiem czy wiecie, ale duża ilość przeciwutleniaczy powoduje, że kawa jest także dobrym afrodyzjakiem. Nie ma więc przeciwskazań aby kubek kawy ( dobrej kawy) wypijać sobie przed snem!
Pomysłów na przygotowanie kawy jest mnóstwo, każdy  z Nas może pić ją podaną tak jak tylko lubimy.
Z mlekiem, z miodem, czekoladowa...codziennie kawa może smakować inaczej.
 A Wy jaka kawę lubicie najbardziej? Jak podana / przygotowana kawa smakuje Wam najlepiej?
 Wraz z palarnią kawy  SINGLE ORIGIN  zapraszamy na pyszny, pachnący świeżo paloną kawą, konkurs.
Wystarczy że podacie przepis na swoją ulubioną kawę, a My wybierzemy 3 osoby , które nagrodzimy miesięcznym zapasem (1 kg) świeżo wypalonej kawy, którą nasz partner wypali dla Was dzień przed wysyłką - wprost do Waszego domu. Bez żadnych opłat!
Brzmi kusząco prawda? Zapraszamy więc do konkursu.
 DODATKOWO KAŻDĄ ODPOWIEDŹ NAGRODZIMY RABATEM W WYSOKOŚCI AŻ 20% na pierwsze zamówienie dowolnej kawy w palarni SingleOrigin.
Co zrobić, aby wziąć udział w konkursie? Wystarczy mieć konto na fb
1. Polub fanpage Single Origin https://www.facebook.com/SingleOriginPL/?fref=ts  i udostępnij ostatni wpis z informacją o kawie Espresso Mestieri
2. Dodaj swój przepis na ulubiona kawę ( zdjęcia nie są wymagane), w poście na fb
3.  Czekaj na ogłoszenie wyników, które ukażą się w ciagu 3 dni od zakończenia konkursu.
4.  Konkurs trwa 19.07- 25.07 do godz 23.59. 
5. W konkursie możesz wziąć udział dowolną ilośc razy, wygrać można raz

poniedziałek, 18 lipca 2016

BUŁECZKI Z JAGODAMI

Jagód w lesie zatrzęsienie. Grzechem byłoby nie wykorzystać tego do przygotowania pachnących, mięciutkich bułeczek. Ja już mam, a Wy przygotujecie?
Składniki:
1  kg mąki pszennej
220 g cukru
500 ml mleka
pół kostki drożdży ( 50 g)
2 żółtka
pól kostki margaryny
szczypta soli
0,5 kg owoców- u mnie jagody leśne- ale mogą być każde inne dowolne
kruszonka:
130 g mąki
65 g cukru
65 g margaryny
Wykonanie:
Z drożdży łyżki cukru, łyżki mąki i pól szklanki ciepłego mleka robimy zaczyn. W reszcie ciepłego mleka rozpuszczamy pozostały cukier. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do mąki dodajemy mleko z cukrem, żółtka, sól. Wlewamy wyrośnięty rozczyn, wyrabiamy ciasto. Dodajemy wystudzoną margarynę, dokończamy wyrabianie. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość ciasto dzielimy na dwa kawałki, rozwałkowujemy. Większą szklanką wykrawamy koła, odstawiamy do podrośnięcia. po ok 15 minutach mniejszym naczyniem niż koła robimy zagłębienie w które układamy owoce. Odstawiamy jeszcze na 15 minut do podrośnięcia. Z mąki, cukru i masła robimy kruszonkę, którą posypujemy gotowe wyrośnięte bułeczki. Pieczemy ok 15 minut do zrumienienia.
Przepiękne deski ( m.i.n taka na jakiej podaję te bułeczki znajdziecie w pracowni SPOD HEBELKA

niedziela, 17 lipca 2016

DOMOWY OCET JABŁKOWY

Używacie w swoich kuchniach ocet jabłkowy? Jak wiadomo jest dużo zdrowszy niż ten powszechnie stosowany, spirytusowy. Cenowo troszkę się różnią, to fakt, ale dziś pokażę Wam jak tanim sposobem zrobić zapas octu na domowe potrzeby. Warunkiem jest posiadanie odpowiednich jabłek, najlepiej kwaskowatych...reszta zrobi się sama.
Składniki:
1,5 kg kwaśnych jabłek
1,5 l wody
5 łyżeczek miodu lipowego Miody Polskie
Wykonanie:
Jabłka drobno kroimy, wrzucamy do dużego słoja. Zalewamy przegotowaną, ostudzoną, osłodzoną  wodą. Przykrywamy gazą, obwiązujemy sznurkiem, odstawiamy na min 4 tyg w ciepłe miejsce. Co kilka dni należy przemieszać drewnianą łyżką. Kiedy fermentacja zakończy się ( nie będzie się pieniło) ocet przelewamy do butelek, odstawiamy w chłodne miejsce, do piwnicy, do lodówki. Octu nie trzeba pasteryzować, gdyż sam jest konserwantem.




czwartek, 14 lipca 2016

SYROP LIPOWY

Kwiat lipowy...Doceniony już przez naszych przodków, jako świetny lek przeciwgorączkowy, przeciwzapalny, a nawet przeciwbólowy. Świetnie rozgrzewa herbatka z kwiatu lipy, działa przeciwbakteryjnie, pokonuje przeziębienia. W moim domu każdego roku suszy się duże iloci tego kwiatu. Suszony kwiat przechowuję dobrze zamknięty w słoikach w piwniczce. Z części wykonuję taki syrop który posiada takie same właściwości jak suszony kwiat, tyle że jest już gotowy do spożycia. Można pić taki syrop samodzielnie, można dawać do herbaty itp. Dodanie zimnej wody do syropu i kostek lodu świetnie orzeźwia w upały.
Składniki:
6 garści suszonego kwiatu lipy
1,5 l wody
1,5 kg cukru
2 cytryny
Wykonanie:
Wodę zagotowujemy, rozpuszczamy w niej cukier. Do wysokiego słoja wsypujemy kwiat lipowy, zalewamy go gorącym syropem, dokładamy plastry cytryny. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 dni. Po tym czasie odcedzamy, zlewamy syrop, doprowadzamy go do wrzenia, przelewamy do butelek. Dobrze zakręcamy. Można pasteryzować ok 10 minut. Ja nie pasteryzuję, zamykając butelki na gorąco pozamykają się bez problemu, bez pasteryzacji

środa, 13 lipca 2016

KROK PO KROKU z ROBERTEM SOWĄ

Zaprosić Was dziś chciałam do przeglądnięcia najnowszej książki Roberta Sowy ,,Krok po Kroku z  Robertem Sową". 
Jak sama nazwa wskazuje, książka napisana została z dbałością o najmniejsze detale, dzięki czemu przyjemnie trzyma się ją w dłoniach. Piękne, apetyczne zdjęcia zachęcają do przygotowania prezentowanych dań,a dodatkowe zdjęcia z etapów przygotowania ułatwiają nawet tym początkującym zabranie się za przygotowanie dania. Na 200 stronach znajdziemy wykwintne,zdrowe i lekkie potrawy. Jeśli szukamy pomysłu na dania szybkie, oryginalne dania,a brakuje nam na nie pomysłu ta książka jest idealnym rozwiązaniem. Twarda oprawa, grube kartki, WYDAWNICTWO EDIPRESSE wykonało jak zwykle kawał dobrej roboty, by uprzyjemnić czytelnikowi korzystanie z tej książki.