sobota, 1 lipca 2017

KOCIOŁEK WARZYWNY Z KURCZAKIEM

Chwała temu, kto wymyślił wszelkie warzywa ;) Uwielbiam tę porę roku za różnorodność warzyw na straganach. Fasolka szparagowa, cukinia, młoda cebula, duże ilości świeżego kopru. Wszystko aż zachęca do przygotowywania potraw. A jakby tak połączyć je z jakimś mięskiem powstanie syty obiad. 
Składniki:
garść fasolki szparagowej
20 dag ziemniaków
1 cukinia
1/2 czerwonej cebuli
1/2 białej cebuli
1 czerwona papryka
20 dag pieczarek
25 dag piersi z kurczaka
1,5 szklanki bulionu warzywnego
sól, pieprz
kolendra, słodka papryka
2 ząbki czosnku
Wykonanie:
*Cebule siekamy. Ziemniaki obieramy , kroimy w kostkę. Cukinię i paprykę kroimy w kostkę, pieczarki obieramy kroimy na ćwiartki.Fasolkę szparagową kroimy na połowę. 
*Cebule szklimy na oleju, dokładamy paprykę i pieczarki, podsmażamy. Dorzucamy ziemniaki ,rozgniecione zaąki czosnku, posypujemy kolendrą, sola, pieprzem, słodką papryką. Obsmażamy. Dolewamy bulion, dokładamy fasolkę szparagową i cukinię, dusimy razem ok 15 minut. 
* Na drugiej patelni obsmażamy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę i oproszona solą, pieprzem i słodka papryką. Przekładamy na patelnię z warzywami. Dusimy jeszcze ok 5 minut. 

33 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie wygląda i na pewno świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. To masz tak jak ja, duzo warzyw i może byc nawet bez mięsa

      Usuń
  3. Fajny obiadek http://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł Majeczko na pyszny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki kociołek na pewno bym zjadła ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj , zjadła bym.Idealne i moje smaki ❤

    OdpowiedzUsuń
  7. co tak mało?! Więcej więcej mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda, chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiamy takie dania z dużą ilością koperku lub pietruszki :D

    OdpowiedzUsuń
  10. ja bym zjadła z ryżem albo z kaszą,oo tak,pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Najważniejsze, że z dużą ilością warzyw:)

    OdpowiedzUsuń