czwartek, 23 stycznia 2014

WIEJSKIE RISOTTO

Smaczne nie zawsze musi oznaczać drogie, taki obiad można zrobić małym nakładem finansowym a jest pysznie ! Wedle upodobań możemy dodać do tego jeszcze swoje ulubione warzywa i będzie jeszcze smaczniej !


Składniki:

200g ryżu długoziarnistego
150 g kiełbasy np.podwawelskiej
1 papryka czerwona
pół puszki kukurydzy
pół puszki zielonego groszku
1 cebula
1 litr bulionu warzywnego
sól , pieprz do smaku

Wykonanie:

Kiełbasę kroimy w plasterki, przesmażamy na rumiano, dodajemy ryż, podsmażamy ok 2minut dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i cebulkę. Smażymy ok 3 minut, dolewamy bulion, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dusimy pod przykryciem 10 minut. Dodajemy dsącząną kukurydzę i groszek, dusimy do wyparowania bulionu.


8 komentarzy: