wtorek, 25 marca 2014

BABCINE PLACUSZKI ZIEMNIACZANE

Placki ziemniaczane to moje wspomnienie dzieciństwa, wakacji spędzanych na wsi. Jako że przywiązuję wagę do tradycyjnych dań i kuchni mojej babci więc często w moim domu goszczą dania- smaki moich dzięcięcych lat


Składniki:
2 kg ziemniaków
2 duze cebule
5 łyżek mąki
całe jajka
sól ok.3 łyzeczki
pieprz ok. łyzeczki

Wykonanie:
Ziemniaki tarkujemy,tarkujemy tez cebulke,dodajemy mąkę,jajka,sól pieprz,dokładnie mieszamy.Napatelni rozgrzewamy olej,łyżka nakładmy porcje ciasta,smazymy na rumiano po obu stronach.Podajemy polane śmietaną,z cukrem lub bez dodatków


7 komentarzy:

  1. mmmm pychotka Martuś , kocham twoją kuchnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Majeczko robię tak samo ale dodaję duży ząbek czosnku utarty na tarce , polecam spróbować ,pycha.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam placki ziemniaczane .

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie kuchnia babci to najwaspanialsze wspomnienia więc często do niej powracam

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziś na moim obiadowym stole królowały właśnie te placki. Specjalnie dla Męża. Pochwalił :)

    OdpowiedzUsuń