wtorek, 5 maja 2015

GULASZ Z KARKÓWKI Z CYDREM

Zapraszam dzisiaj na nietypowy gulasz. Dlaczego nietypowy? bo się przeważnie przyzwyczaili wszyscy że gulasz robimy albo z łopatki, albo szynki wieprzowej lub też z drobiu. Pora więc przyzwyczaić swoje kubki smakowe do nowego doznania jakim niewątpliwie jest ten gulasz. Podałam go na ostatnim pokazie kulinarnym w moim mieście i zrobił on duże wrażenie smakowe na gościach.Dodatek cydru nadaje fajnego smaczku, ale nie jest zbytnio wyczuwalny w całym daniu. Polecam!
 Składniki:
70 dag karkówki wieprzowej
30 dag schabu wieprzowego lub łopatki wg uznania
1 cebula
1-1,5 szklanki cydru
2 szklanki bulionu warzywnego
sól,pieprz, tymianek,rozmaryn
mąka ok 1 szklanki
olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso kroimy  w kosteczkę dość drobną. Obtaczamy w mące, obsmażamy na oleju, po czym przekładamy do garnuszka w którym mamy zagotowany bulion z cydrem. Dodajemy też wszystkie przyprawy.Cebulę zrumieniamy na oleju, dodajemy do garnka z gulaszem.Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa.

27 komentarzy:

  1. Zdecydowanie musi być pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno ma swój oryginalny aromat :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę kiedyś taki zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To musi być pyszne :) Nie dodawałam jeszcze nigdy cydru do zupy :) Ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wpadam dzisiaj na ten pyszny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. to musi być mega smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super pomysł, nigdy nie dodawałam cydru do gulaszu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takim gulaszem byś mnie kupiła.

    OdpowiedzUsuń
  9. Dobrze się zapowiada, pyszny miałaś obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajny gulasz, cydru ie jadłam jeszcze, jestem ciekawa smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. często robię taki gulasz, ale jeszcze nigdy nie robiłam z cydrem, ciekawa jestem jego smaku ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu, przy najblizszej okazji, koniecznie kup i wypróbuj ;)

      Usuń