czwartek, 10 marca 2016

PIECZEŃ RZYMSKA W BOCZKU

Kolejny z cyklu wytrawnych wypieków na święta Wielkanocne. Choć taka pieczeń sprawdzi się również na kanapki w ciągu całego roku. Mięsko z niespodzianką- jak to mawiają moi synowie, dostało dziś nowego smaczku, dzięki obłożeniu go do pieczenia plastrami boczku
 Składniki:
1 kg mieszanego mięsa mielonego wołowo wieprzowego
1 czerstwa bułka
2 jajka surowe
4 jajka ugotowane na twardo
sól,pieprz, majeranek
1 cebula
1 szklanka bulionu warzywnego
8 cienkich plastrów boczku wędzonego
Wykonanie:
Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Wbijamy jajka, wlewamy bulion i dokładamy wymoczoną odciśniętą bułkę. Dobrze wyrabiamy masę mięsną. Foremkę do pieczenia pieczeni wykładamy boczkiem od boku poprzez dno na drugi bok- po szerokości układamy plastry boczku, zakładając każdy na zakładkę. Na wyłożony boczek wykładamy połowę mięsa mielonego, a na nie wciskamy jajka- po długości pieczeni, jedno za drugim. Na wierzch wykładamy resztę mięsa mielonego, dobrze dociskamy. Wierzch pieczeni wyrównujemy mokrą łyżką. Pieczemy w
piekarniku nagrzanym do 170 st ok 40-50 minut. Odstawiamy do wystudzenia, chłodzimy w lodówce, dopiero potem kroimy. 
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

34 komentarze:

  1. Co za pieczeń smakowita :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł. Ja dodaję wokół jajka szpinak. Z boczkiem nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tą zieleniną wokół jajka też pewnie fajne

      Usuń
  3. na wielkanocny stół będzie doskonała!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta nie doczeka, ale będzie nowa na pewno

      Usuń
  4. Podoba mi się boczkowa otoczka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny przepis na domową pieczeń. Pięknie wygląda. Od razu tworzy dekorację na półmisku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna pieczeń. Idealna na wielkanocny stół
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, na Wielkanocny stół będzie obowiązkowo

      Usuń
  7. My naprawdę widząc takie cudeńko mamy ochotę od razu wyżreć jajeczko :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ proszę ;) nawet się nie będę gniewała

      Usuń
  8. Pyszna pieczeń :)
    Dobra na każdą okazję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł Majeczko! Taka pieczeń jest nie tylko przepyszna, ale jeszcze tak super się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, i smakuje i prezentuje się równie dobrze ;)

      Usuń
  10. Z boczkiem jeszcze nie robiłam, muszę koniecznie to nadrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pieczeń rzymska w moim domu znana i lubiana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W wielu domach zapewne gości na stołach regularnie ;)

      Usuń
  12. Pyszna pieczeń i ładnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie... i ten boczuś! mniam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Mój tato zawsze taką robi na święta, super smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Majeczko bardzo apetyczna pieczeń :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Asiu,pieczeń rzeczywiście smaczna

      Usuń
  16. Zawsze w tej pieczeni patrzę się na jajeczko, pięknie to wszystko razem wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trio doskonałe: pieczeń, jajko i boczek ;)

      Usuń
  17. Mmm taka kojarzy mi się z dzieciństwem! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;) mi też przywołuje miłe wspomnienia

      Usuń