Składniki:
1 kg mieszanego mięsa mielonego wołowo wieprzowego
1 czerstwa bułka
2 jajka surowe
4 jajka ugotowane na twardo
sól,pieprz, majeranek
1 cebula
1 szklanka bulionu warzywnego
8 cienkich plastrów boczku wędzonego
Wykonanie:
Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Wbijamy jajka, wlewamy bulion i dokładamy wymoczoną odciśniętą bułkę. Dobrze wyrabiamy masę mięsną. Foremkę do pieczenia pieczeni wykładamy boczkiem od boku poprzez dno na drugi bok- po szerokości układamy plastry boczku, zakładając każdy na zakładkę. Na wyłożony boczek wykładamy połowę mięsa mielonego, a na nie wciskamy jajka- po długości pieczeni, jedno za drugim. Na wierzch wykładamy resztę mięsa mielonego, dobrze dociskamy. Wierzch pieczeni wyrównujemy mokrą łyżką. Pieczemy w
piekarniku nagrzanym do 170 st ok 40-50 minut. Odstawiamy do wystudzenia, chłodzimy w lodówce, dopiero potem kroimy.
Co za pieczeń smakowita :)
OdpowiedzUsuńPyszna jest, to fakt
UsuńFajny pomysł. Ja dodaję wokół jajka szpinak. Z boczkiem nie próbowałam:)
OdpowiedzUsuńZ tą zieleniną wokół jajka też pewnie fajne
Usuńna wielkanocny stół będzie doskonała!
OdpowiedzUsuńTa nie doczeka, ale będzie nowa na pewno
UsuńPodoba mi się boczkowa otoczka :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis na domową pieczeń. Pięknie wygląda. Od razu tworzy dekorację na półmisku :)
OdpowiedzUsuńJest dekoracyjna, to prawda
UsuńPyszna pieczeń. Idealna na wielkanocny stół
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Oj tak, na Wielkanocny stół będzie obowiązkowo
UsuńMy naprawdę widząc takie cudeńko mamy ochotę od razu wyżreć jajeczko :D
OdpowiedzUsuńAleż proszę ;) nawet się nie będę gniewała
UsuńPyszna pieczeń :)
OdpowiedzUsuńDobra na każdą okazję :)
Oj tak, pasuje na każdą okazję
UsuńŚwietny pomysł Majeczko! Taka pieczeń jest nie tylko przepyszna, ale jeszcze tak super się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, i smakuje i prezentuje się równie dobrze ;)
UsuńZ boczkiem jeszcze nie robiłam, muszę koniecznie to nadrobić ;)
OdpowiedzUsuńSpróbuj, to fajnie urozmaicenie
UsuńPieczeń rzymska w moim domu znana i lubiana :)
OdpowiedzUsuńW wielu domach zapewne gości na stołach regularnie ;)
UsuńPyszna pieczeń i ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Danusiu ;)
UsuńPysznie... i ten boczuś! mniam!
OdpowiedzUsuń;)
UsuńMój tato zawsze taką robi na święta, super smakuje :-)
OdpowiedzUsuńTo prawda, jest przepyszna
UsuńMajeczko bardzo apetyczna pieczeń :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu,pieczeń rzeczywiście smaczna
UsuńZawsze w tej pieczeni patrzę się na jajeczko, pięknie to wszystko razem wygląda :)
OdpowiedzUsuńTrio doskonałe: pieczeń, jajko i boczek ;)
UsuńMmm taka kojarzy mi się z dzieciństwem! :)
OdpowiedzUsuń;) mi też przywołuje miłe wspomnienia
Usuń