Składniki:
1 kg tuszki ryb ( u mnie śledzie)- mogą też być filety innych ryb
mąka do panierowania
sól do oprószenia ryby
zalewa:
5 szkl wody
1 szkla octu
1 łyżka soli
5 łyżek cukru
2 liście laurowe
4 ziela ang
1 cebula
Wykonanie:
Ryby oprószamy solą, panierujemy w mące, smażymy na rumiano z obu stron. Rybę osączamy z nadmiaru tłuszczu. Wodę, ocet z cukrem i solą oraz listkami i zielem ang zagotowujemy. Cebulę kroimy w piórka. Do naczynia układamy na dno połowę pokrojonej cebuli, układamy ryby, posypujemy resztą cebuli, zalewamy gorącą zalewą. Ryba najlepiej smakuje na drugi dzień, jak przegryzą się smaki. Jeśli nie dodamy cebuli, tak przygotowaną rybę możemy przygotować do słoików. Zawekować i trzymać kilka miesięcy w lodówce
Kocham śledzie... kocham ocet i wszystko co kwaśne. Napewno spróbuję:)
OdpowiedzUsuńOj wypróbuj koniecznie, śledzie na prawdę pyszne
UsuńSą pyszne
UsuńSmakowita przekąska;)
OdpowiedzUsuńZa śledziami może nie przepadam, ale wygląda pysznie. :-)
OdpowiedzUsuńSą naprawdę smaczne. możesz tak przygotować każdą dowolną rybkę
UsuńUwielbiam śledzie w zalewie i bez niej. Twoja propozycja jest fantastyczna, obawiam się że kilku miesięcy nie wytrzymają, znikną w oka mgnieniu :)
OdpowiedzUsuńU mnie też nigdy długo nie stoją ;)
UsuńŚledzi może nie kochamy ale wiemy, że takie w zalewie robi nasza babcia i wszyscy bardzo chwalą :D
OdpowiedzUsuńNie dziwię się, bo są bardzo dobre
UsuńU mnie w domu wszyscy są miłośnikami śledzi. Fajny przepis, zdecydowanie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńSzczerze polecam do wypróbowania
UsuńCzy śledzie solone z beczki też się nadają?
OdpowiedzUsuńTakich z beczki nigdy tak nie przygotowywałam, myślę że mogłyby być troszkę za słone, chyba żeby je wymoczyć wcześniej
UsuńPamiętam moją babcie, która bardzo podobne danie czyniła :-)
OdpowiedzUsuńJa ten przepis mam też od mojej babci
Usuńja dodaje jeszcze troche maggi i cukru brązowego
OdpowiedzUsuńI też jest pewnie pysznie
UsuńWpadłabym na takie śledziki :)
OdpowiedzUsuńZapraszam Danusiu
UsuńMmm śledziki! :)
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie wypróbuję ten przepis. :)
Polecam !
UsuńOstatnio w mojej kuchni często goszczą ryby i owoce morza. :]
OdpowiedzUsuńTo koniecznie wypróbuj i ten przepis, na pewno Ci zasmakuje
Usuńnie próbowałam jeszcze takich śledzi (ani innych ryb), ale kto jadł - wszyscy chwalili;)
OdpowiedzUsuńWypróbuj na dowolnej ulubionej rybie, jest pysznie
UsuńKurczę nigdy nie robiłam w takiej wersji,chyba czas spróbowac !
OdpowiedzUsuńKoniecznie ! Jest pysznie ;)
UsuńJa osobiście nie lubię, ale w mojej rodzinie są znane i bardzo lubiane :-)
OdpowiedzUsuńW mojej rodzinie to hit nie tylko świąteczny! Robimy często
UsuńBardzo lubimy rybkę przygotowaną w ten sposób :) Pyszny pomysł na piątkowy obiad albo kolację :)
OdpowiedzUsuńMy też bardzo je lubimy
UsuńPyszne rybki dzisiaj u Ciebie :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń