piątek, 4 marca 2016

ŚLEDZIE W ZALEWIE OCTOWEJ

Jako smaczną, piątkową przekąskę przygotowałam mojej rodzinie śledzie w occie. Zrobiłam je już wczoraj, ponieważ potrzebują czasu, żeby smakować wyjątkowo. Robiliście  w ten sposób ryby? Przygotować tak możemy każdy rodzaj ryby, także filety dla osób które nie lubią bawić się w obieranie z ości. 
 Składniki:
1 kg tuszki ryb ( u mnie śledzie)- mogą też być filety innych ryb
mąka do panierowania
sól do oprószenia ryby
zalewa:
5 szkl wody
1 szkla octu
1 łyżka soli
5 łyżek cukru
2 liście laurowe
4 ziela ang
1 cebula
Wykonanie:
Ryby oprószamy solą, panierujemy w mące, smażymy na rumiano z obu stron. Rybę osączamy z nadmiaru tłuszczu. Wodę, ocet z cukrem i solą oraz listkami i zielem ang zagotowujemy. Cebulę kroimy w piórka. Do naczynia układamy na dno połowę pokrojonej cebuli, układamy ryby, posypujemy resztą cebuli, zalewamy gorącą zalewą. Ryba najlepiej smakuje na drugi dzień, jak przegryzą się smaki. Jeśli nie dodamy cebuli, tak przygotowaną rybę możemy przygotować do słoików. Zawekować i trzymać kilka miesięcy w lodówce

35 komentarzy:

  1. Kocham śledzie... kocham ocet i wszystko co kwaśne. Napewno spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj wypróbuj koniecznie, śledzie na prawdę pyszne

      Usuń
    2. Są pyszne

      Usuń
  2. Za śledziami może nie przepadam, ale wygląda pysznie. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są naprawdę smaczne. możesz tak przygotować każdą dowolną rybkę

      Usuń
  3. Uwielbiam śledzie w zalewie i bez niej. Twoja propozycja jest fantastyczna, obawiam się że kilku miesięcy nie wytrzymają, znikną w oka mgnieniu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śledzi może nie kochamy ale wiemy, że takie w zalewie robi nasza babcia i wszyscy bardzo chwalą :D

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie w domu wszyscy są miłośnikami śledzi. Fajny przepis, zdecydowanie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy śledzie solone z beczki też się nadają?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takich z beczki nigdy tak nie przygotowywałam, myślę że mogłyby być troszkę za słone, chyba żeby je wymoczyć wcześniej

      Usuń
  7. Pamiętam moją babcie, która bardzo podobne danie czyniła :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. ja dodaje jeszcze troche maggi i cukru brązowego

    OdpowiedzUsuń
  9. Wpadłabym na takie śledziki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm śledziki! :)
    Bardzo chętnie wypróbuję ten przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ostatnio w mojej kuchni często goszczą ryby i owoce morza. :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To koniecznie wypróbuj i ten przepis, na pewno Ci zasmakuje

      Usuń
  12. nie próbowałam jeszcze takich śledzi (ani innych ryb), ale kto jadł - wszyscy chwalili;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj na dowolnej ulubionej rybie, jest pysznie

      Usuń
  13. Kurczę nigdy nie robiłam w takiej wersji,chyba czas spróbowac !

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja osobiście nie lubię, ale w mojej rodzinie są znane i bardzo lubiane :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W mojej rodzinie to hit nie tylko świąteczny! Robimy często

      Usuń
  15. Bardzo lubimy rybkę przygotowaną w ten sposób :) Pyszny pomysł na piątkowy obiad albo kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszne rybki dzisiaj u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń