Składniki:
40 dag łososia 5 łyżek oleju 4 łyżki miodu akacjowego MIODY POLSKIE 3 łyżki soku z cytryny sól,pieprz ew. natka pietruszki do posypania dania Wykonanie:
Łososia oprószamy solą, pieprzem. Olej mieszamy z sokiem z cytryny i miodem. Dokładanie mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy rybę. Odstawiamy do lodówki na min 3 godz. Po tym czasie rybę pieczemy
ok 15 minut w piekarniku podlewając marynatą.Gotową rybę możemy posypać posiekaną natką pietruszki
Wszelkie wariacje z łososiem są mile widziane nawet z miodem :D
OdpowiedzUsuńBo jest pysznie w tej wersji ;)
UsuńMoja ulubiona ryba. Wspaniale tego łososia przygotowałaś. Miód i cytryna... pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziekuję Krysiu
Usuńnawet nie wiesz jak bardzo trafiłaś w mój gust tym daniem - kocham łososia!
OdpowiedzUsuńTo również moja ulubiona ryba. Należy ona do ryb tłustych, co w tym wypadku jest bardzo korzystne, bo zawiera kwasy tłuszczowe omega-3. Często w moim domu właśnie ryby podaje się z cytryną, bo wyostrza smak. Z miodem jeszcze nigdy nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńRaz na tydzień musi być rybka obowiązkowo, wszak są tak zdrowe
UsuńPieczonego łososia bardzo lubię. Tak przygotowana ryba rozpływa się wprost w ustach. Bardzo fajna marynata :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, marynata jest bardzo smaczna, rybka wychodzi przepyszna
UsuńMniam uwielbiam łososia :-)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo go lubię, mąż również, więc często u Nas gości ;)
UsuńUwielbiam łososia! Twój wygląda tak pysznie i kremowo. :)
OdpowiedzUsuńDziekuję a przepis polecam, jest smaczny
UsuńPyszna rybka:) Wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuń