piątek, 11 marca 2016

ŁOSOŚ MIODOWO- CYTRYNOWY

Przy piątku zapraszam Was na porcję pysznej ryby. Dziś na tapecie łosoś. W wyjątkowej oprawie, a dokładniej marynacie. Pyszna cytrynowo miodowa nuta nadaje świeżości rybie i czyni ją jeszcze smaczniejszą.
 Składniki:
40 dag łososia
5 łyżek oleju
4 łyżki miodu akacjowego MIODY POLSKIE
3 łyżki soku z cytryny
sól,pieprz
ew. natka pietruszki do posypania dania
Wykonanie:
Łososia oprószamy solą, pieprzem. Olej mieszamy z sokiem z cytryny i miodem. Dokładanie mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy rybę. Odstawiamy do lodówki na min 3 godz. Po tym czasie rybę pieczemy
ok 15 minut  w piekarniku podlewając marynatą.Gotową rybę możemy posypać posiekaną natką pietruszki

15 komentarzy:

  1. Wszelkie wariacje z łososiem są mile widziane nawet z miodem :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja ulubiona ryba. Wspaniale tego łososia przygotowałaś. Miód i cytryna... pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nawet nie wiesz jak bardzo trafiłaś w mój gust tym daniem - kocham łososia!

    OdpowiedzUsuń
  4. To również moja ulubiona ryba. Należy ona do ryb tłustych, co w tym wypadku jest bardzo korzystne, bo zawiera kwasy tłuszczowe omega-3. Często w moim domu właśnie ryby podaje się z cytryną, bo wyostrza smak. Z miodem jeszcze nigdy nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raz na tydzień musi być rybka obowiązkowo, wszak są tak zdrowe

      Usuń
  5. Pieczonego łososia bardzo lubię. Tak przygotowana ryba rozpływa się wprost w ustach. Bardzo fajna marynata :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, marynata jest bardzo smaczna, rybka wychodzi przepyszna

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Ja też bardzo go lubię, mąż również, więc często u Nas gości ;)

      Usuń
  7. Uwielbiam łososia! Twój wygląda tak pysznie i kremowo. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję a przepis polecam, jest smaczny

      Usuń
  8. Pyszna rybka:) Wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń