wtorek, 15 marca 2016

PASZTET DROBIOWY Z PISTACJAMI

Delikatność drobiowego mięsa i delikatna słoność pistacji w tym przypadku to połączenie idealne. W moim domu sprawdza się w 100 procentach. Polecam więc i dla Was taki pasztet, nie tylko na świąteczny stół
 Składniki:
1,5 kg udek z kurczaka
50 dag piersi z kurczaka
20 dag pistacji
3 marchwie
2 pietruszki
3 litry bulionu warzywnego
1 czerstwa bułka
sól,pieprz
Wykonanie:
Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 60 minut.Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości.. Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso, bułkę i warzywa oraz połowę obranych pistacji. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Resztę pistacji siekamy, dodajemy do masy mięsnej, dobrze mieszamy. Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

33 komentarze:

  1. Mój brat zrobił kiedys genialny pasztet z królika z pistacjami ♥ OBŁĘD! Tego też bym chętnie spróbowała ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drobiowy z pistacjami też jest przepyszny

      Usuń
  2. bardzo ciekawi mnie jego smak;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, czegoś takiego to ja jeszcze nie jadłem :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To czas to koniecznie nadrobić, na pewno będziesz mile zaskoczony smakiem

      Usuń
  4. wow z pistacjami chyba jeszcze nigdy nie jadłam! fajnie, że drobiowy. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drobiowy, delikatny a smak pistacji fajnego smaczka nadaje

      Usuń
  5. takiego to jeszcze nie jadłam,tak w ogóle nigdy nie robiłam żadnego pasztetu ! pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zbliżają się święta, może czas to zmienić!

      Usuń
  6. na Święta pasztet u nas musi być:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy byśmy nie wpadły aby dodać pistacji do pasztetu :D Ciekawe jak to się smakowo łączy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziewczyny, pistacje bardzo pasują, mnie i mojej rodzinie bardzo smakuje

      Usuń
  8. Na święta Wielkanocne pasztet musi być! :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeszcze takiego pasztetu nie miałam okazji jeść :) Ale na święta to byłby w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow!!! Kocham pistacje, a takiego cuda jeszcze nie próbowałam! musi smakować bajecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To spróbuj koniecznie, to coś dla Ciebie ;)

      Usuń
  11. O! Z pistacjami! Świetny pomysł :) Ciekawa jestem smaku takiego połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ooooo, ale fajny i nietypowy pomysł. Lubię pistacji i smak takiego pasztetu myślę, że by mi odpowiadał. Smakowity pasztecik :)

    OdpowiedzUsuń
  13. niezły pasztet Ci wyszedł ;) ciekawe połączenie smaków

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda superancko mniam mniam :) a mam pytanko z tej porcji ile wychodzi tego pasztetu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Z tego upieklam 2 pasztety. Pozdrawiam. Z Majeczka w kuchni

      Usuń
  15. Jeszcze nigdy nie piekłam pasztetu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie musisz nadrobić, jest pyszny

      Usuń