Składniki:
1,5 kg udek z kurczaka 50 dag piersi z kurczaka 20 dag pistacji 3 marchwie 2 pietruszki 3 litry bulionu warzywnego 1 czerstwa bułka sól,pieprz Wykonanie:
Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 60 minut.Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości.. Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso, bułkę i warzywa oraz połowę obranych pistacji. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Resztę pistacji siekamy, dodajemy do masy mięsnej, dobrze mieszamy. Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy.
Mój brat zrobił kiedys genialny pasztet z królika z pistacjami ♥ OBŁĘD! Tego też bym chętnie spróbowała ♥
OdpowiedzUsuńDrobiowy z pistacjami też jest przepyszny
Usuńbardzo ciekawi mnie jego smak;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie, jest pyszny
UsuńWow, czegoś takiego to ja jeszcze nie jadłem :>
OdpowiedzUsuńTo czas to koniecznie nadrobić, na pewno będziesz mile zaskoczony smakiem
UsuńPięknie wygląda.
OdpowiedzUsuńDziękuję
Usuńwow z pistacjami chyba jeszcze nigdy nie jadłam! fajnie, że drobiowy. :-)
OdpowiedzUsuńDrobiowy, delikatny a smak pistacji fajnego smaczka nadaje
Usuńtakiego to jeszcze nie jadłam,tak w ogóle nigdy nie robiłam żadnego pasztetu ! pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńZbliżają się święta, może czas to zmienić!
Usuńna Święta pasztet u nas musi być:)
OdpowiedzUsuńObowiązkowo ;)
UsuńNigdy byśmy nie wpadły aby dodać pistacji do pasztetu :D Ciekawe jak to się smakowo łączy :)
OdpowiedzUsuńDziewczyny, pistacje bardzo pasują, mnie i mojej rodzinie bardzo smakuje
UsuńNa święta Wielkanocne pasztet musi być! :-)
OdpowiedzUsuńJeszcze takiego pasztetu nie miałam okazji jeść :) Ale na święta to byłby w sam raz :)
OdpowiedzUsuńNa święta idealny, polecam
UsuńBardzo fajna propozycja Martuś :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko
UsuńWow!!! Kocham pistacje, a takiego cuda jeszcze nie próbowałam! musi smakować bajecznie! :)
OdpowiedzUsuńTo spróbuj koniecznie, to coś dla Ciebie ;)
UsuńO! Z pistacjami! Świetny pomysł :) Ciekawa jestem smaku takiego połączenia :)
OdpowiedzUsuńPolecam, jest pysznie
UsuńOoooo, ale fajny i nietypowy pomysł. Lubię pistacji i smak takiego pasztetu myślę, że by mi odpowiadał. Smakowity pasztecik :)
OdpowiedzUsuńNietypowy, ale pyszny, polecam!
Usuńniezły pasztet Ci wyszedł ;) ciekawe połączenie smaków
OdpowiedzUsuńwygląda superancko mniam mniam :) a mam pytanko z tej porcji ile wychodzi tego pasztetu ?
OdpowiedzUsuńWitam. Z tego upieklam 2 pasztety. Pozdrawiam. Z Majeczka w kuchni
UsuńJeszcze nigdy nie piekłam pasztetu.
OdpowiedzUsuńKoniecznie musisz nadrobić, jest pyszny
Usuń