środa, 16 marca 2016

SZCZAWIOWA Z DUŻYMI KAWAŁKAMI WARZYW

Nie każdy z Was przygotowuje zupę szczawiową z dużymi kawałkami warzyw. W moim domu, tak jak w domu moich rodziców i moich dziadków szczawiówka nie jest zupą kremem, ani zupą z małymi kawałeczkami, prawie przecieranymi warzyw. Musi być dużo ziemniaków, marchwi, dużo szczawiu i dużo jajek. Taka jest przepis na zupę szczawiową przekazany z pokolenia na pokolenie.
 Składniki:
2 wędzone żeberka
2,5 l bulionu warzywnego
słoiczek szczawiu siekanego DAGOMA
3 marchwie
4 jajka ugotowane na twardo
8 ziemniaków

sól,pieprz
śmietana do zabielenia
Wykonanie:
Do bulionu wrzucamy wędzonkę. Dodajemy też ziemniaki pokrojone w kostkę, marchewkę pokrojoną w plastry. Wszystko gotujemy do miękkości warzyw. Wtedy wkładamy szczaw, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy ok 10 minut. Po tym czasie do garnka dokładamy pokrojone w dużą kostkę jajka. Zabielamy śmietaną.

34 komentarze:

  1. taka sama jest u mnie- prawdziwa szczawiowa:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka z dużymi kawałkami jak dla mnie najlepsza

      Usuń
  2. Oj dawno nie jadłam szczawiówki.

    OdpowiedzUsuń
  3. U nas w ogóle szczawiowej się nigdy nie robiło :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znam wiele osób, które nie znają smaku tej zupy, a szkoda. Bo jest na prawdę pyszna

      Usuń
  4. Szczawiowa z jajeczkiem, pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajko musi być obowiązkowo, bez jajka to nie ta zupa

      Usuń
  5. Jeszcze trochę i też ją zrobię. Pychotka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ze świeżego szczawiu, to właśnie ten pierwszy majowy szczaw daje najlepszy smak zupie ;)

      Usuń
  6. Osobiście szczawiową wolę właśnie taką bez miksowania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A mój syn mi truje cały czas o zupie szczawiowej :)pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To musisz koniecznie zrobić, daj troszkę radości dziecku ;) Trzeba się cieszyć że lubi takie nasze jedzenie ;)

      Usuń
  8. Kurcze, uwielbiam szczawiówkę :) koniecznie z jajkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniała zupa. Dawno nie jadłam szczawiowej. Aż nabrałam ochoty na taką właśnie z jajeczkiem. Pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nadrabiaj Krysiu, smaka trzeba przegonić

      Usuń
  10. to tak jak u nas - zawsze w szczawiowej muszą być dość spore kawałki ziemniaków, jajka:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Moja mama robi taką sytą szczawiową ;) Ja nie lubię niestety i nie jadam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie każdy lubi, ja osobiście bardzo lubię

      Usuń
  12. Oj dawno nie jadłam, przysmak z wakacji u mojej babci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też tę zupę kojarzę z moją babcią

      Usuń
  13. Nie pamiętam kiedy jadłam szczawiową, patrząc na Twoją, aż zatęskniłam za tym smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nadrabiaj zaległości, bo jest pysznie

      Usuń
  14. jak ja uwielbiam tą zupę !

    OdpowiedzUsuń