Wielkanoc to też zupy. Żurki, barszcze..Można je podawać na różne sposoby, ja podzielę się z Wami na nieco ostrzejszą wersję barszczu z chrzanem. Ilość ostrej przyprawy można sobie dozować wg uznania, dzięki czemu przygotujemy go takiego jak lubimy
Składniki:
2 szklanki zakwasu na żur
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 białe parzone kiełbasy
10 dag wędzonego boczku
liście laurowe
majeranek
3 jajka
3 łyżki śmietany 18%
chrzan tarty D
2 litry bulionu warzywnego
Wykonanie:
Do bulionu dodajemy opalone cebule, boczek, rozgnieciony czosnek i ok 2 łyżek majeranku. Do bulionu wkładamy białą kiełbasę. Gotujemy ok 15 minut.Po tym czasie wyjmujemy kiełbasę, dolewamy zakwas na żur.Mieszamy, chwilę gotujemy. Zabielamy śmietaną, dodajemy chrzan- wg uznania do smaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanymi jajkami i kawałkami białej kiełbasy.
takiej zupie nigdy nie odmówię
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię chrzanowy barszcz, jest pyszny
UsuńTaka zupa to smaczna alternatywa dla żurku świątecznego :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, smaczna alternatywa
Usuńach ale zrobiło się świątecznie! :-)
OdpowiedzUsuńCzas płynie tak nieubłaganie szybko że czas już robić pomału ,,myśli" przedświątecznego menu
UsuńWybornie...z chrzanem :)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńZawsze jemy żurek ale biały barszczyk i to jeszcze na ostro też fajnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńTak, to prawda, taki ostrzejszy barszczyk jest bardzo smaczny
UsuńNigdy nie dodawałam chrzanu do barszczu. Ciekawy pomysł.
OdpowiedzUsuńSpróbuj, zupa dostaje fajnego charakteru
UsuńJa zawsze dodaję chrzan do barszczu, pychotka :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuń