sobota, 12 marca 2016

BARSZCZ CHRZANOWY Z KIEŁBASĄ

Wielkanoc to też zupy. Żurki, barszcze..Można je podawać na różne sposoby, ja podzielę się z Wami na nieco ostrzejszą wersję barszczu z chrzanem. Ilość ostrej przyprawy można sobie dozować wg uznania, dzięki czemu przygotujemy go takiego jak lubimy
Składniki:
2 szklanki zakwasu na żur
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 białe parzone kiełbasy
10 dag wędzonego boczku                                              
liście laurowe
majeranek
3 jajka
3 łyżki śmietany 18%
chrzan tarty DAGOMA 
2 litry bulionu warzywnego
Wykonanie:
Do bulionu dodajemy opalone cebule, boczek, rozgnieciony czosnek i ok 2 łyżek majeranku. Do bulionu wkładamy białą kiełbasę. Gotujemy ok 15 minut.Po tym czasie wyjmujemy kiełbasę, dolewamy zakwas na żur.Mieszamy, chwilę gotujemy. Zabielamy śmietaną, dodajemy chrzan- wg uznania do smaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanymi jajkami i kawałkami białej kiełbasy.

15 komentarzy:

  1. takiej zupie nigdy nie odmówię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też bardzo lubię chrzanowy barszcz, jest pyszny

      Usuń
  2. Taka zupa to smaczna alternatywa dla żurku świątecznego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ach ale zrobiło się świątecznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas płynie tak nieubłaganie szybko że czas już robić pomału ,,myśli" przedświątecznego menu

      Usuń
  4. Zawsze jemy żurek ale biały barszczyk i to jeszcze na ostro też fajnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to prawda, taki ostrzejszy barszczyk jest bardzo smaczny

      Usuń
  5. Nigdy nie dodawałam chrzanu do barszczu. Ciekawy pomysł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, zupa dostaje fajnego charakteru

      Usuń
  6. Ja zawsze dodaję chrzan do barszczu, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń