środa, 2 marca 2016

PASZTET DROBIOWY

Delikatny w smaku, rozpływający się w ustach. Idealnie wilgotny pasztet nie tylko na Wielkanocny stół. 
 Składniki:
1,2 kg udek z kurczaka
30 dag wątróbki z kurczaka
50 dag piersi z kurczaka
3 marchwie
2 pietruszki
3 litry bulionu warzywnego
1 czerstwa bułka
sól,pieprz
Wykonanie :
Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut, po tym czasie dokładamy jeszcze wątróbki drobiowe, gotujemy razem jeszcze ok 20 minut.. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości.. Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso,bułkę i warzywa. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i
pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

23 komentarze:

  1. uwielbiam pasztety szczególnie te drobiowe :) na święta jak znalazł zresztą nie tylko na święta:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robię często, moi synowie drobiowe bardzo lubią

      Usuń
  2. O zjadłoby się taki pasztet na kanapce i obłożony pomidorem :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam :)
    Ze świeżutkim chlebkiem palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pasztet wygląda na bardzo smakowity :) Oj zjadłabym takiego pasztetu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo dobry, polecam, bo jest dziecinnie prosty w przygotowaniu

      Usuń
  5. Koniecznie muszę w tym roku na Wielkanoc zrobić domowy pasztet. Twój wygląda idealnie i na pewno jest przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. czy do masy nie dodaje się jajka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie. Masa mięsna jest bez jajek. Dolewamy bulion który nada lekkości pasztetowi. Pieczemy też z ustawionym w piekarniku naczyniu z wodą, aby pasztet nie wysechł

      Usuń
  7. Bardzo lubię domowo robione pasztety. U mnie w domu jest to tradycja robienie pasztetów na święta zarówno Bożego narodzenia jak i na Wielkanoc. Do tego zawsze konfitury żurawinowe, które podkreślają smak. Jednak jeszcze nigdy nie próbowałam drobiowego pasztety robić w domu!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziewczyny czym zastąpić wątróbkę, jak myślicie???pytam bo mój mąż nie może jeść podrobów! :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Proszę zamiast tej wątróbki dąć 30 dag więcej udek. Robię tak tez czasem i też jest bardzo smaczny. Proszę bez obaw tak zrobić. Marta- Z Majeczką w kuchni

      Usuń
  9. Kochana na kanapeczki pycha :-) tak z ogóreczkiem kiszonym :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogórek kiszony- dodatek jak najbardziej dobry ;)

      Usuń
  10. Bardzo apetycznie wygląda! Aż się chce wziąć kawałeczek na kanapeczkę! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kochana, nie ma to jak domowy pasztet. Nie wyobrażam sobie świąt bez takiego pasztetu. Już niebawem trzeba właśnie taki zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowe pasztety w niczym nie przypominają tych kupowanych, nie ma porównania

      Usuń
  12. Proszę o podanie wielkości formy w której zmieścił się ten wspaniały pasztet:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wszystko kosztuje pracy jak i produkty,ale wolę zjeść coś domowej roboty i dużo zdrowsze niż to co nam sprzedają w sklepie.Warty do wypróbowania.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń