Składniki:
1,2 kg udek z kurczaka
30 dag wątróbki z kurczaka
50 dag piersi z kurczaka
3 marchwie
2 pietruszki
3 litry bulionu warzywnego
1 czerstwa bułka
sól,pieprz
Wykonanie :
Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut, po tym czasie dokładamy jeszcze wątróbki drobiowe, gotujemy razem jeszcze ok 20 minut.. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości.. Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso,bułkę i warzywa. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i
pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy.
uwielbiam pasztety szczególnie te drobiowe :) na święta jak znalazł zresztą nie tylko na święta:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa robię często, moi synowie drobiowe bardzo lubią
UsuńO zjadłoby się taki pasztet na kanapce i obłożony pomidorem :D
OdpowiedzUsuńZ pomidorem - palce lizać!
UsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuńZe świeżutkim chlebkiem palce lizać :)
Oj tak ;)
UsuńPasztet wygląda na bardzo smakowity :) Oj zjadłabym takiego pasztetu :)
OdpowiedzUsuńJest bardzo dobry, polecam, bo jest dziecinnie prosty w przygotowaniu
UsuńKoniecznie muszę w tym roku na Wielkanoc zrobić domowy pasztet. Twój wygląda idealnie i na pewno jest przepyszny :)
OdpowiedzUsuńczy do masy nie dodaje się jajka?
OdpowiedzUsuńNie. Masa mięsna jest bez jajek. Dolewamy bulion który nada lekkości pasztetowi. Pieczemy też z ustawionym w piekarniku naczyniu z wodą, aby pasztet nie wysechł
UsuńBardzo lubię domowo robione pasztety. U mnie w domu jest to tradycja robienie pasztetów na święta zarówno Bożego narodzenia jak i na Wielkanoc. Do tego zawsze konfitury żurawinowe, które podkreślają smak. Jednak jeszcze nigdy nie próbowałam drobiowego pasztety robić w domu!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Dziewczyny czym zastąpić wątróbkę, jak myślicie???pytam bo mój mąż nie może jeść podrobów! :/
OdpowiedzUsuńWitam. Proszę zamiast tej wątróbki dąć 30 dag więcej udek. Robię tak tez czasem i też jest bardzo smaczny. Proszę bez obaw tak zrobić. Marta- Z Majeczką w kuchni
UsuńKochana na kanapeczki pycha :-) tak z ogóreczkiem kiszonym :-)
OdpowiedzUsuńOgórek kiszony- dodatek jak najbardziej dobry ;)
UsuńBardzo apetycznie wygląda! Aż się chce wziąć kawałeczek na kanapeczkę! :)
OdpowiedzUsuńPolecam, ;) jest pyszny
UsuńKochana, nie ma to jak domowy pasztet. Nie wyobrażam sobie świąt bez takiego pasztetu. Już niebawem trzeba właśnie taki zrobić :)
OdpowiedzUsuńDomowe pasztety w niczym nie przypominają tych kupowanych, nie ma porównania
UsuńProszę o podanie wielkości formy w której zmieścił się ten wspaniały pasztet:)
OdpowiedzUsuńDwie formy po 20 cm :)
UsuńWszystko kosztuje pracy jak i produkty,ale wolę zjeść coś domowej roboty i dużo zdrowsze niż to co nam sprzedają w sklepie.Warty do wypróbowania.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń