czwartek, 24 marca 2016

TARTALETKI Z ORZECHAMI

Smaczna, łatwa do przygotowania słodka przekąska z orzechami. Każdy łasuch znajdzie w tym kęsie coś dla siebie
 Składniki:
kostka masła
3 żółtka
2 szklanki mąki
3/4 szkl cukru pudru
cukier waniliowy
nadzienie:
puszka masy orzechowej z kawałkami orzechów Helio
orzechy ziemne niesolone Helio
Wykonanie:
Żółtka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy masło, nadal ucieramy na puch. Stopniowo dosypujemy mąkę,wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ciągle wyrabiając. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce ok
pół godziny, po tym czasie ciastem wylepiamy foremki do tartaletek. Pieczemy do zrumienienia ok 10-15 minut.
nadzienie: Gotowe, wystudzone tartaletki nadziewamy masą orzechową, ozdabiamy połówkami orzechów.

10 komentarzy:

  1. Mmm... coś pysznego schrupać taką tartaletkę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie smaczne tartaletki to coś dla mnie. Lubię masę orzechową :) Wspaniale wyglądają i kuszą :)
    Majeczko, życzę Tobie wspaniałych, radosnych, rodzinnych Świąt Wielkanocnych. I smacznych, oczywiście :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej! Ale mi smaku narobiłaś :) Te tartaletki muszą smakować wyśmienicie! Radosnych i spokojnych Świąt :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealna przekąska do kawy, wow! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczne ciacha. Chętnie bym się jedną poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. warto mieć w zapasie upieczone spody do babeczek i puszkę masy, żeby szybko zrobić coś pysznego dla niezapowiedzianych gości

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak już się na to patrzy to wiadomo, że będzie pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajne i pyszne babeczki :-) życzę wspaniałych Świąt Wielkanocnych spędzonych w rodzinnej i radosnej atmosferze :-)

    OdpowiedzUsuń