niedziela, 13 marca 2016

BABKA 4 SMAKI

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć baby. Wilgotnej , mięciutkiej...W te święta babki rządzą w różnych smakach.W mojej babce znajdziecie,aż 4 smaki- dla każdego coś dobrego ;)

 Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej 480 Szymanowskiej
1 szklanka cukru
6 jajek
1/2 szklanki maku
1 kostka masła
3 łyżki kakao
7 łyżek oleju Polski Olej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kisielek truskawkowy
cukier puder do posypania
Wykonanie:

Masło ucieramy na puch z cukrem. Oddzielamy żółtka od białek. Cały czas ucierając dodajemy po jednym żółtku, następnie stopniowo dolewamy olej oraz wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec ubijamy pianę z białek, delikatnie mieszamy z ciastem, które dzielimy na 4 części. Do jednej części dodajemy kakao i mieszamy, do drugiej mak i mieszamy, do trzeciej wsypujemy kisiel, mieszamy. ostatnią część ciasta pozostawiamy białą. Do blachy wykładamy po łyżce na zmianę każdy kolor ciasta. Najpierw jedną warstwę następnie na górę kolejną. Patyczkiem mieszamy w cieście dość energicznie, żeby dodatkowo kolory się połączyły. Pieczemy ok 45 minut w 180 st, do suchego patyczka.

31 komentarzy:

  1. Za babką nie przepadam, ale Twoja wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj właśnie zeżarłyśmy chyba z połowę dużej babki gotowanej tak nam smakowała ale tą też byśmy przyjęły z ochotą :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Porywam kawałek bo babki uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie nie ma świąt bez baby. Często robię 2 a nawet trzy. Każda inna. Ale taką Twoją też chętnie widziałabym na moim świątecznym stole. Wspaniale wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolorowa, wielosmakowa i do tego piękna:) idealna na świąteczny stół:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Babka musi być! Ta wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawa propozycja. Coś nowego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie kolorowe są najsmaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  9. co można dodać zamiast maku.

    OdpowiedzUsuń